İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

Geleceğe Nefes Kampanyasında 11 Milyon Ağaç Dikimi Yapıldı 11 Kasım 2019

"11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" programı kapsamında gelecek nesillerin çevre bilinciyle yetişmesi ve daha yeşil bir Türkiye için 81 ilde eş zamanlı fidan dikme etkinliği düzenlendi.

Et ve Süt Kurumu çalışanlarının ağaç dikme etkinliklerine katılarak destek verdiği Milli Ağaçlandırma Günü töreninin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Cumhurbaşkanı ve eşi Emine Erdoğan fidanlara can suyu verdi.

11 milyon fidan  kampanyasına katılan Et ve Süt Kurumu çalışanları da  fidanları toprakla buluşturdu ve günün anısına orman alanında hatıra fotoğrafı çektirdi.

''GELECEĞE NEFES SEFERBERLİĞİ DÜNYAYA ÖRNEK OLACAK BİR KAMPANYA''

Ankaralıların yoğun ilgi gösterdiği Programa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de katıldı.

11 milyon fidan dikimi etkinliğiyle ilgili düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''11.11.2019 tarihinde saat 11.11'de toplam 11 milyon fidan ve ağacı geleceğe nefes olması ümidiyle toprakla buluşturuyoruz. Hedefimiz zümrüt yeşili bir Türkiye fotoğrafı ortaya çıkarmaktır. Bu fidanların hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum'' ifadelerini kullandı.

20191111 2 39254782 49350767

Geleceğe nefes seferberliğinin gördüğü yüksek ilgiyle hedeflerini aşarak dünyaya örnek olacak bir kampanyaya dönüştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rekorumuz bugün Guinness Rekorlar Kitabı yetkilileri tarafından Çorum'dan takip edilecek ve kayıtlara geçirilecektir. Milletimizin özellikle gençlerimizin ve çocuklarımızın kampanyaya ilgisi bu tarihin ve saatin önümüzdeki yıllarda da 'ağaç günü' olarak değerlendirilmesi fikrini ortaya çıkardı. Biz de bu fikri destekledik ve 11 Kasım'ın Milli Ağaçlandırma Günü olarak ilan edilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı kararını geçtiğimiz hafta imzaladım. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nün ülkemize, milletimize, gençliğimize, çocuklarımıza hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bundan sonra her yıl milletimiz takvimler 11 Kasım'ı ve saatler de 11.11'i gösterdiğinde fidan dikmek üzere belirlenen alanlarda olacaktır" diye konuştu.

''NE KADAR AĞAÇ DİKERSEK, GELECEĞE O KADAR MİRAS BIRAKIRIZ''

Dede Korkut'un ağacı "Ağaç ağaç dersem sana arlanma ağaç, Mekke ile Medine'nin kapısı ağaç, Musa Kelimin asası ağaç, büyük büyük suların köprüsü ağaç, kara kara denizlerin gemisi ağaç, Zülfikar'ın kını ile kabzası ağaç" ifadeleriyle anlattığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İşte bugün burada diktiğimiz fidanların her birinin ileride nerede, hangi hayırlı iş için kullanılacağını şimdiden bilemeyiz. Onun için ne kadar çok ağaç dikersek geleceğe o kadar büyük miras bırakmış oluruz" diye konuştu.

''17 YILDA TOPLAM 4,5 MİLYAR FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 17 yılda 4,5 milyar fidanın toprakla buluştuğuna da dikkati çekti; ''Tabiatı sadece korumakla kalmayıp geliştirerek bizden sonraki nesillere bırakmanın çabası içerisindeyiz. 17 yılda toplam 4,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Bizim yeşil sevgimizi, ağaç hassasiyetimizi, çevre hassasiyetimizi kimsenin terazisi ölçmeye yetmez'' dedi.

''2023 HEDEFİMİZ 7 MİLYAR FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURMAK''

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 'Geleceğe Nefes' etkinliğinde , Türkiye'nin, orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, son 17 yılda yapılan ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin rakamları da paylaştı.

pakdemirli

Törende yaptığı konuşmada Bakan Pakdemirli; ''Biz, 'Daha yeşil bir Türkiye, daha yaşanabilir bir Dünya' hedefiyle yola çıktık! Bu hedefle; dünyanın orman varlığı azalırken, Türkiye'yi orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri konumuna getirdik! Ve 3 kıtada çevre ülkelere ormancılık desteği veren yegâne ülke olduk! Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Bakanlık olarak biz; 57 yılda yapılan ağaçlandırmanın 1,5 katını, son 17 yılda yaptık! Yanan ormanların 40 misli kadar alanı, ağaçlandırdık! 2002 yılından önce, yılda 75 milyon fidan üretilirken, biz, son 17 yıldır, yılda ortalama 350 milyon fidan üretiyoruz! 2002 öncesinde ülkemiz yüzölçümünün 4'te 1'i orman iken bugün, yüzölçümümüzün 3'te 1'ini ormanlık alana ulaştırdık! Yani orman varlığımızı 17 yılda, 1.8 milyon hektar alan artırdık! Ve bugün hamdolsun, iki Kıbrıs adası büyüklüğünde orman alanını ülkemize ve milletimize kazandırmış olduk! İnşallah 2023 yılına kadar da ülkemizde 7 Milyar fidanı toprakla buluşturacağız! Yani 7 Milyarlık dünya nüfusu kadar, fidan dikmiş olacağız!'' diye konuştu.

13 BİN FUTBOL SAHASI KADAR ALANA FİDAN DİKİLİYOR

Bakan Pakdemirli, bugün toprakla buluşan 11 milyon fidan ile ağaçlandırılan alanın büyüklüğünü de örneklerle anlattı; ''11 Milyon fidan dikmek demek, şu demek! Bir: 13.000 futbol sahası büyüklüğünde alan demek! İki: Türkiye Cumhuriyeti'nin 10.765 km'lik kara ve deniz sınırlarının tamamını birer metre arayla fidanlarla çepeçevre çevrelemek demek! Bunun muazzam bir büyüklük olduğunu ifade ederek, dikkatlerinize sunmak isterim!''

11 MİLYON İLE ÇİFTE DÜNYA REKORU

Bakan Pakdemirli, 11 milyon fidan seferberliği ile Türkiye'nin Guinness Rekorlar Kitabına da adını iki rekorla yazdıracağını belirtti; ''232.647 adet fidan ile Endonezya'ya ait olan '1 saatte en fazla fidan dikme' dünya rekoru, bugün Çorum'da 1 saatte daha fazla fidan dikerek Türkiye adına tescil ettirilecek! İkinci rekorumuz için de; bugün fidan dikerken çektirdiğiniz bir fotoğrafı gelecegenefesalbum.com adresine yüklemenizi istiyoruz! Böylelikle "Dünyanın En Büyük Online Fidan Diken İnsan Albümü"nü Gines'e tescil ettirerek ikinci bir rekora daha milletçe imza atmış olacağız!''

Konuşmaların ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bulunduğu Şırnak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un bulunduğu Sinop, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın bulunduğu Aksaray, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bulunduğu Antalya ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın bulunduğu Konya'daki fidan dikim alanlarıyla canlı bağlantılar yapıldı. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, ormanlarda doğal olarak yetişen 65 bitki türü kullanarak hazırlanan el yapımı tablo hediye etti.

Çocuklarla "Tohumlar fidana, fidanlar ağaca" şarkısını seslendiren Erdoğan, "Bu ormanlar kuşlarımızın yuvası olacak. Yakanlar... Allah'ın laneti onların üzerine olsun. İnşallah birkaç yıl sonra buraları böyle görmeyeceğiz. Bütün bu fidanlar artık ağaca dönüşecek ve bunların arasında gelip pikniklerinizi yapacaksınız. Hayırlı olsun." dedi.