İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

KAMUOYU AÇIKLAMASI 25 Ocak 2018

 

Bir internet sitesinde 23 Ocak 2018 tarihinde “Vatandaşa Hastalıklı Et Yedirdiler” ve 24 Ocak 2018 tarihinde “Hastalıklı etler bakın kaç kişiyi zehirledi” başlıklı yazılar yayınlanmıştır. Yazılardaki mesnetsiz ve yanlış bilgiler hakkında ilgili siteye gönderilen düzeltme metni aşağıda yer almaktadır:

"Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü olarak yurt dışından getirttiğimiz etlerin analiz ve kontrol işlemleri, Veteriner Sınır Kontrol Noktası tarafından yapılmaktadır. 24 Ağustos 2017 tarihinde Kapıkule Gümrük Müdürlüğüne Bosna Hersek’ten getirilen etler, buradaki kontrollerden sonra verilen geçici uygunluk raporları doğrultusunda, depo uygunluğu olan 4 farklı ildeki Kurumumuz kombinalarına sevk edilerek, analiz sonuçları çıkana kadar muhafaza altına alınmıştır.

Laboratuvardan çıkan 29 Ağustos 2017 tarihli olumsuz analiz sonuçları, Kontrol Noktası tarafından ilgili kuruluşlara bildirilmiştir. Kurumumuz tarafından da sonuçların olumsuz çıktığı, ithalatçı firmaya resmi yazı ile bildirilmiştir.

Ancak ithalatçı firmanın, uygunsuz etlerin imhasına itiraz etmesi ve yasal prosedürleri işletmesi nedeniyle bahse konu etlerin imha süreci uzamıştır. Dolayısıyla yazışmaların sonuçlandırılması ve imha ile ilgili kesin kararın alınması 30 Kasım 2017 tarihine kadar sürmüştür. Bu tarihten sonra da imha için yer teminiyle alakalı belediyelerle yazışma süreçleri yürütülmüş fakat olumlu bir cevap alınamamıştır.

Bunun üzerine Diyarbakır, İstanbul, Sakarya, Ankara’daki ilgili müdürlüklere 05 Ocak 2018 tarihinde bir yazı yazılarak; muhafaza altında tuttukları bu etleri, Kurumumuza ait sadece Erzincan Kombinasında bulunan Rendering Tesislerinde imha işleminin yapılması talimatlanmıştır. Şu anda tesislerin kapasite durumuna göre belli bir takvim doğrultusunda imha işlemlerine devam edilmektedir.

Görüldüğü üzere Bosna Hersek’ten getirilen bu etler, hastalık tespit edildikten sonra iddia edildiği gibi kesinlikle piyasaya sürülmemiş, bilakis muhafaza altına alınmış, daha sonra da imha süreci başlatılmıştır. Analiz sonuçlarından sonra imha sürecinin uzaması da itiraz ve yasal prosedürlerden kaynaklanmıştır.

Ayrıca Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve bu hastaneye yemek tedarik eden firmaya Kurumumuz tarafından et satışı yapılmamıştır. Dolayısıyla zehirlenen kişilerin bu hastalıklı etlerden zehirlendiği iddiası da tamamen asılsızdır.”

Yapılan haberlerin kamuoyunu yanıltıcı ve Kurumumuzu kötülemeye yönelik art niyetli haberler olduğu değerlendirilmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.”

 

ET VE SÜT KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ