İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

Et ve Süt Kurumu, KEİ Tarım Bakanları 2. Toplantısına Katıldı 17 Mayıs 2017

"Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (KEİ) Tarım Bakanları 2. Toplantısı "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlendi. Et ve Süt Kurumunun stant açtığı toplantıya Et ve Süt Kurumu Genel Müdür V. Ethem Kalın ve İstanbul Depo Müdürü Nevzat Serdar katıldı.

Türkiye'nin dönem başkanlığı kapsamında 16-17 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada KEİ'nin 350 milyon nüfus, 2,7 trilyon dolar ekonomik büyüklük,1,2 trilyon dolar ticaret hacmi ile önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Karadeniz bölgesinin siyasi ve ekonomik krizlerin yanı sıra küresel terör ve göç gibi insani krizlerin de yoğun olarak yaşandığı bir süreçten geçtiğine işaret ederek, küresel boyutları da bulunan bu sorunların çözümü için ortak hareket etmek gerektiğini dile getirdi.

Bakan Çelik, tarımın sadece bölge için değil, dünyanın geleceği için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"KEİ Bölgesi 350 milyon hektar tarım arazisi, 175 milyar dolar tarımsal hâsıla, 132 milyar dolar tarımsal ticaret hacmine sahip. Herkesi doğrudan ilgilendiren tarımı, bölgemizdeki siyasi ihtilaflardan ayrı tutarak, bizleri birleştirici bir sektör olarak görmeli ve değerlendirmeliyiz. Tarımın stratejik önemi tüm dünyada her geçen gün artıyor. Dünyada yılda 12 milyon hektar, dakikada 23 hektar tarım arazisi tarım dışında kalıyor.

2 milyar insan aç ve yoksulken, 500 milyon insan obez. Afrika'da açlıktan ölümler yaşanırken, küresel tahıl stokları 500 milyon tonu aşmış durumda. 39 ülkede gıdaya, 80 ülkede suya erişimde sorunlar yaşanıyor. Bununla birlikte, dünyada üretilen gıdanın üçte biri, 1,3 milyar ton israf ediliyor."

Bakan Çelik daha sonra, yerli ve yabancı kurum ve kuruluşların temsil edildiği stantları gezdi, beraberindeki heyetle birlikte Et ve Süt Kurumu standını ziyaret etti.

IMG 20170517 WA0008

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ve Hayvancılık Genel Müdür V. Osman Uzun'un da ziyaret ettiği ESK standı, program boyunca yerli ve yabancı heyetleri ağırladı. Stantta davetlilere meşhur Bingöl Kavurması ve ESK ürünleri ikram edildi.

 

IMG 20170516 WA0007

IMG 20170516 WA0012