İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

Bakan Çelik, “Dünyada israf edilen gıdanın değeri 1 trilyon doları aştı” 18 Ekim 2016

Dünya Gıda Günü bu yıl “İklim değişiyor. O halde gıda ve tarım da değişmeli” teması ile, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı himayesinde kutlandı.

Programa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Milletvekilleri, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mehmet Ünal Yılmaz, Bakanlık bürokratları, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Dünya Gıda Günü programında konuşma yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik "Traktörün egzozundan çıkan gazın iklim değişimine etkisini tartışıyoruz güzel de bombaların etkisi nedir? Bombaların insan psikolojisine ve iklime ne gibi etkisi var, bunlar gündeme dahi gelmiyor. İnsanların mutluluğu hedefleniyorsa, bunlar bütün olarak ele alınmalı." dedi.

Bakan Çelik, konuşmasında, terörden temizlenmeye çalışıldığını, bu noktada ülkelerin toprak bütünlüğü düşünülerek bir yürüyüş sergilenmesi gerektiğini belirtti. Çelik, "Şanlıurfa'nın yanı başında, Suriye'nin Kobani diye bir Kürt şehri var. Akçakale'nin karşısında Tel Abyad diye bir şehir var, bu şehir ise Arapların oluşturduğu bir şehirdir. Ceylanpınar'ın karşısında Suriye'de Resulayn diye bir şehir var, burası da Arapların oluşturduğu bir şehirdir. Siz tüm bu dengeleri dikkate almadan oraya ikide bir farklı bayraklar asmaya çalışırsanız, ne Kobani'de, ne Tel Abyad'da, ne de Resulayn'da huzurdan bahsedebilirsiniz..." diye konuştu.

- "Genetik çeşitliliğin yüzde 75'i kayboldu"

Yeryüzünde yaklaşık 2 milyar hektarlık alanın, küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirten Çelik, 1,5 milyardan fazla nüfusun bu tablodan etkilendiğini bildirdi. Ortalama küresel sıcaklığın 2015 yılında 0,6 santigrat derece arttığını ifade eden Çelik, deniz seviyesinin de 10-20 santimetre yükseldiğini bildirdi. Bu nedenle dünyanın bazı bölgelerinin sular altında kaldığını dile getiren Çelik, bazı kesimlerin ise su kıtlığı yaşadığını söyledi. Su kıtlığı yaşanılan bölgelerde, 2030 yılına kadar 700 milyon kişinin yurtlarından olacağının tahmin edildiğini aktaran Çelik, bu olumsuz gelişmelerden en çok tarımsal faaliyetlerin etkilendiğine dikkati çekti.

Bakan Çelik, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle, 20. yüzyılın başından bu yana tarımsal ürünlerdeki genetik çeşitliliğin yüzde 75'inin yok olduğunu söyledi. Bakan Çelik, tedbir alınmazsa kuraklık sebebiyle mahsullerden alınan verimin yüzde 10-25 düşeceğinin hesaplandığını anlattı.

Dünyada israf edilen gıdanın değerinin 1 trilyon doları aştığını dile getiren Çelik, dünyanın en zengin yüzde 20'lik diliminde yer alanların, üretilen toplam gıdanın yüzde 76'sını tükettiğine işaret etti.

 "Mazot desteğiyle kalitesiz mazot kullanımının önüne geçeceğiz"

Türkiye'nin tarım konusunda taraf olduğu tüm uluslararası sözleşmelere uyum için çok ciddi çaba içinde olduğunu ve yürütülen çalışmalara öncülük ettiğini anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Türkiye tarımsal hasıla bakımından Avrupa'nın en büyük tarım ülkesi konumundadır. 2023 yılı için konulan hedeflere ulaşmak için tarımsal üretimde de kaynakları verimli kullanmamız gerektiğinin farkındayız. Bu gerçekten yola çıkarak, 'Milli Tarım' projesini oluşturduk. Başbakanımızın da dediği gibi bundan sonra çiftçilerimiz, kafasına göre değil havzasına göre ekim yapacak." 

Mazot fiyatında yapılan indirime değinen Çelik, bu konuda çok yoğun bir çalışma yaptıklarını söyledi. Mazot desteğiyle kalitesiz mazot kullanımının önüne geçeceklerini ifade eden Çelik, bunun çevre kirliliğini de önleyecek bir karar olduğunu dile getirdi.

"ESK standında Bingöl kavurması tanıtıldı"

Çok sayıda kurum ve kuruluşun stant açarak destek verdiği programda,  Et ve Süt Kurumu standında Bingöl kavurması tanıtıldı.  Bakan Faruk Çelik stantları inceleyerek bilgi aldı.  ESK standını ziyaret eden Bakan Çelik ve beraberindeki heyete Bingöl Kavurması ikram edildi.

DSC 0187

DSC 0176 (2)

DSC 0172 (2)