İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: “Üretici ve Tüketicinin Buluşturulması Gerekiyor" 08 Şubat 2019

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli bazı inceleme ve temaslar da bulunmak için İzmir'i ziyaret etti. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun ve Bakanlık bürokratlarının da katıldığı İzmir programında, İzmir’in Kiraz, Ödemiş, Tire  ve diğer ilçelerinde STK'lar, muhtarlar, üreticiler ve kooperatif üyeleriyle toplantılar gerçekleştirildi.

Bakan Pakdemirli ve beraberindeki heyet, İzmir programı kapsamında Kınık Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çiftçilerle bir araya geldi, daha sonra Öğretmen Evi'nde düzenlenen Dostluk Buluşması'na katıldı. 

Dr. Pakdemirli, Dostluk Buluşması'nda yaptığı konuşmada, ailesinin tarımla uğraştığını belirterek, "Babacığımı tarım makineleri yaparken şehit vermiş biri olarak benim size sahip çıktığım kadar sizin de bana sahip çıkmanızı bekliyorum." dedi. İzmir'in çok güzel bir kent olduğunu dile getiren Pakdemirli, şehrin yerel yönetimler bakımından geri kaldığını, hizmet alamadığını ifade etti.

"TARIMDA TÜRKİYE BİRİNCİDİR"

Tarımsal hasılada Türkiye'nin iyi bir noktada olduğunu ifade eden Bakan Dr. Pakdemirli, "Türkiye tarımsal hasılada Avrupa'da 1. sırada, dünyada ise 7. sırada. Bu başarı devletin değil sizlerin başarısı. Sizler akıllı olduğunuz, arazilerinizi doğru değerlendirdiğiniz için tarımda Türkiye birincidir." diye konuştu. 

Bakan Pakdemirli, çalışmalarını, çiftçinin, köylünün cebinden az para çıkacak şekilde yaptıklarını, aile işletmelerine büyük önem verdiklerini dile getirdi. 

"DÜNYAYI DOYURAN ÜLKE, DÜNYANIN LİDERİ OLACAK"

Bakan Pakdemirli ve beraberindeki heyet, İzmir'de 14. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarının açılışına katıldı. Bakan Pakdemirli, fuarın açılış programından önce konuk bakanlarla beraber stantları ziyaret etti.  Bakan Dr. Pakdemirli, 16 bakan ve bakan yardımcısının katılımıyla fuar kapsamında gerçekleşen tarım zirvesine de katıldı.

Bakan Pakdemirli fuarın açılış programında yaptığı konuşmada, bereketli topraklar üzerinde kurulu Türkiye'nin şifalı kaynaklara, binbir çeşit ürüne sahip olduğunu söyledi.

Dünyanın çok hızlı değiştiğini, dünya ekonomisini belirleyen en önemli faktörün tüketenlerin ihtiyaçları ve beklentileri olduğunu belirten Pakdemirli, "Küresel ölçekte tarım, hayvancılık ve gıda sektörünün önemi arttı. Bir devlet için savunma ve yerli silah sanayi ne kadar önemliyse o devlet için tarım da o ölçüde öneme sahiptir. Yakın gelecekte dünyayı doyuran ülke, dünyanın lideri olacak. Tarımı olmayan ülke, mutfağı olmayan eve benzer." diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, Fuarİzmir'de düzenlenen 14. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapsamında düzenlenen "Tarımın Geleceği" temalı "Tarım Bakanları Zirvesi"nde, dünya nüfusunun artmasıyla tarımsal gıda üretim ihtiyacının da yükseldiğini söyledi.

Tarımın savunmadan daha önemli olduğunu vurgulayan Pakdemirli, dünya nüfusunun 2050'de 10 milyara ulaşacağını ve kentleşmenin yüzde 75'e yükseleceğini, bundan dolayı üretilen gıdanın yüzde 50 oranında artırılması gerektiğini ifade etti.

Dünyada 1 milyon insanın aşırı yoksul, 80 milyonun ise obez olduğuna işaret eden Pakdemirli, üretilen 3 kilogram yiyecekten 1 kilogramının atıldığını, 1,4 milyar ton gıdanın da israf edildiğini dile getirdi. 

Dünyada 39 ülkede gıda, 80'inde ise su sıkıntısı yaşandığını vurgulayan Pakdemirli, "Yarınlarda su ve gıda savaşları olmayacağının bir garantisi yok. Küresel ısınma yüzde 20-40 verim düşüklüğüne sebep olacak." değerlendirmesinde bulundu. 

"AİLE İŞLETMELERİNİ KORUYACAĞIZ"

2050 yılındaki gıda talebinin karşılanması için sulama suyunun yüzde 65, tarımsal arazilerinin ise yüzde 70 oranında artırılması gerektiğine dikkati çeken Pakdemirli,  şöyle devam etti:

"Küresel ısınma, yanlış gübreleme gibi sebeplerle tarımın geleceği tehdit altında. Bu konudaki zor ev ödevini tüm ülkeler bir araya gelerek birlikte yapabiliriz. Bu ev ödevini yaparken de 2-3 tane unsur var. Tabi ki aile işletmelerini koruyacağız. Köyden kente göçü azaltabilmek için aile işletmeleri önemli. Bunun yanında, bu talebi karşılamak için endüstrileşme ve mekanizasyon şart. Endüstri 4.0 diyoruz, tarım 4.0 uygulamalarına hayata geçirmemiz lazım. Robot sistemler, yapay zekâ, kablosuz haberleşme sistemleri artık tarımda kullanmamız gereken şeyler. Değerli sektör paydaşları biliyor, biz ineklerin kulaklarını küpelemekle ilgili proje başlattık. Bu proje kapsamında kulak küpelerini normal küpe yapıyoruz ve bir cep telefonu niteliği içerecek. Bunu bir şekilde devlet olarak sübvanse edeceğiz. Hayvanımız neredeyse takibine başlayacağız."

Bakan Pakdemirli daha sonra, Bakanlık bürokratları ile birlikte, Tarım Bakanları Zirvesine katılan ülkelerin Tarım Bakanları ile ikili görüşmeler de gerçekleştirdi.

a44f0217 b258 4b09 839e b78d2bf6a57c