İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

5 Aralık Dünya Toprak Günü Etkinliği Düzenlendi 05 Aralık 2018

Tarım ve Orman Bakanlığının öncülüğünde “5 Aralık Dünya Toprak Günü” etkinliği düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla Bakanlık binasında gerçekleştirilen programa Genel Müdürümüz Osman Uzun, Bakanlık bürokratları, sektör temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

2013 yılından itibaren, Birleşmiş Milletler 68. Genel Kurulu'nda Gıda ve Tarım Örgütü'nün talebiyle kutlanan “5 Aralık Dünya Toprak Günü” etkinliğinde Et ve Süt Kurumu da stant açarak Et ve Balık Kurumu markalı ürünlerini tanıttı.  

Programda yaptığı konuşmada Bakan Pakdemirli, bu seneki sloganlarının 'Toprak Kirliliğine Çare Ol' şeklinde belirlendiğini ifade ederek "Toprak vatandır, toprak bölünmez ve toprak cömerttir. Toprak varsa biz varız. Bu yüzden çocuklarımızı erken yaşta toprakla buluşturmalıyız. Ziraatla ilgili öğrencilerimizi sahaya sürmeliyiz ve onların toprakla buluşmasını sağlamalıyız" dedi.

Dünyada tarımın ekonomik değeri artan bir sektör olduğunu söyleyen Bakan Pakdemirli "Dünya genelinde, nüfus artışı, kentleşme, sanayileşme ve göç çözüm bekleyen sorunlar. Bunun yanında iklim değişikliği ve çölleşme tüm dünyamızı tehdit eden en büyük sorun konumunda. 2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar olacak. Kentleşme yüzde 68 artış gösterecek. Buna bağlı olarak gıda üretimi yüzde 60 artış göstermek zorunda" diye konuştu.

Dünyada, geleneksel tarımın yüzleştiği son problemin ise yiyecek artıkları olduğunu vurgulayan Pakdemirli "Evrensel olarak üretilen gıdalar, yüzde 33 ile yüzde 50 oranı arasında hiç yenilmemektedir. Bir tarafta gıda ürünleri yüksek oranda israf edilirken, dünyanın diğer bir ucunda 800 milyon insan aç uyumaktadır" dedi.

Türkiye'de 2050 yılında nüfusun 100 milyon olacağının tahmin edildiğini belirten Bakan Pakdemirli " Kentleşme oranımız yüzde 86 civarlarında olacak. Konunun daha iyi anlaşılabilmesi açısından Türkiye nüfusunun 2020 yılında 82 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. Bu, 2015'ten 2020 yılına kadar 5 milyonluk bir nüfus artışına denk geliyor. Bu yeni nüfusun gıda ihtiyacı için yalnızca tahıl üretimi dikkate alındığında bile, 1 milyon ton üretim artışı, bunun için de ek 400 bin hektar, yaklaşık 535 bin futbol sahası büyüklüğünde, tarım alanına ihtiyaç duyulmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Bu sebeple tüm doğal kaynakların rasyonel kullanılmasının zorunlu olduğunu ifade eden Pakdemirli " 'Bana Dokunmayan Yılan, Bin Yaşasın!' diyemeyiz. Dünya, hepimizin dünyası. Vatan toprağının her bir karışı, atalarımızdan bizlere miras ve bu mirasın, bizlere yüklemiş olduğu sorumluluk bilinciyle hareket etmeliyiz. Tarım alanlarımızı korumalı ve en verimli şekilde kullanmalıyız" diye konuştu.

Yine topraklarımızı korumak adına, 2023 yılına kadar 7 milyar fidanı toprakla buluşturacaklarını vurgulayan Pakdemirli, "Toprağı korumak ve tarımsal üretimimizi daha ileriye taşımak için, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, tüm bakanlık görevlileriyle beraber yoğun mesai sarf ediyoruz. Toprak, tüm kesimleri ilgilendiren en değerli varlığımızdır. Toprağın korunması konusunda tüm paydaşlara sorumluluk düşmektedir" sözleri ile konuşmasını tamamladı.

Bakanımız Pakdemirli, konuşmasının ardından etkinlik alanında yer alan stantları ziyaret etti. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği ESK standında davetlilere çeşitli ürünler ikram edildi.