İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

Et ve Süt Kurumu Sivas Kombinası Hizmete Açıldı 10 Kasım 2016

Et ve Süt Kurumu Sivas Kombinasını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz hizmete açtı.

Sivas Et Kombinasının ilk kesim ve açılış töreni ile TİGEM Genç Çiftçi Projesi Hayvan Dağıtım töreni 10 Kasım 2016 Perşembe günü Sivas Kombinasında gerçekleştirildi. Törene, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Sivas Valisi Davut Gül, Sivas Milletvekili Selim Dursun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Müsteşar Yardımcısı Vekili Durali Koçak, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mehmet Ünal Yılmaz, TİGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan, TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, TKDK Başkanı Ahmet Antalyalı, ESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Ethem Kalın, Hayvancılık Genel Müdür Vekili Osman Uzun, Bakanlık bürokratları, birlik başkanları, sektör temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sivas Et Kombinasında gerçekleştirilen törende konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, hangi dönemde olursa olsun tarım ve gıda güvenliğinin olmazsa olmaz olduğunu söyledi.

Milli ekonominin temelinin tarım olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz konuşmasında "Tarımsal üretim değerleri dikkate alındı, Türkiye Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada. Büyükbaş hayvan sayımız 2002'ye kıyasla arttı. 2002'da 9 milyon 900 bin varken, 2016'da 16 milyonda. Küçükbaş hayvan sayısı 2002'de 32 milyonken 2016'da 44 milyon. Süt ve et üretimi de arttı." dedi.

 

20161110 2 20053062 15890732

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ise törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin zor bir coğrafyada bulunduğunu ve zor bir süreçten geçildiğini belirtti.
Bu coğrafyada yaşanan olaylar nedeniyle çok kan ve gözyaşının aktığını, akmaya da devam ettiğini vurgulayan Bakan Çelik, Türkiye'nin bu olayların masa başında çözülemeyeceğini dünyaya haykırdığını ve haykırmaya da devam edeceğini kaydetti.
Türkiye'nin gür sesini yükselttiğini, bunun için de birlik ve beraberliğe ihtiyaç bulunduğunu, önemli ve stratejik bir sektör olan tarımın Türkiye için bir tercih değil, zorunluluk olduğuna işaret eden Çelik, "Ahırlarda, ağıllarda, tarlada, bağda bahçede çapayla meşgul olanlar, üretenler, siz başımızın tacısınız." diye konuştu.
Tarımda kalkınma olmadan hiçbir alanda kalkınma gerçekleşmeyeceğini olmayacağını kaydeden Bakan Çelik, şunları söyledi:  "Tarım ayakta değilse, sizin ayakta kalmanız mümkün değil. Onun için tarımın öneminin her gün arttığını bilerek çalışmalarımızı ona göre sürdürmemiz gerekiyor. Topraklar azalıyor, iklimler değişiyor, nüfus artıyor bu nedenle tarım son derece önemli. Toprağımızın kıymetini iyi bilmek, onu korumak ve sahip çıkmak zorundayız." 

"147 milyar liralık tarımsal hasılamız var, bunu 150 milyar dolara çıkaracağız." diyen Bakan Çelik, konuşmasına şöyle devam etti: "17 milyarlık ihracatımız var, bunu 40 milyara çıkaracağız. Nasıl çıkaracağız? Sizler çalışacaksınız biz sizlere destek vereceğiz. İl, ilçe müdürlük binalarında oturarak olmaz, dairede oturmak, evrakla uğraşmak yok, hepimiz arazide, tarlada olacağız. Bu büyük hedefleri gerçekleştirmek için 'Milli Tarım' projesini açıkladık. Bu kapsamda Türkiye'yi 941 havzaya böldük, hangi havzada ne ekilecek, ne ekilmesi lazım bunları tek tek inceledik. Tarımsal hasılayı da doğru yerde doğru ürünü ekerek, yükselteceğiz. Bugüne kadar çok destekler verdik ama yeni destek modelimizin artık havza bazlı olduğunu herkesin bilmesini istiyorum. Gübrede ciddi indirimler oldu. Ama esas yaptığımız her seçim döneminde malzeme olarak kullanılan mazotla ilgili tartışmalardı. Çok şükür hükümet olarak değerlendirdik artık mazotun yarısını çiftçimiz yarısını da devletimiz, Bakanlığımız karşılayacak."

Bakan Çelik, sulama, hayvancılık gibi alanlarda da yapılması planlanan çalışmalara değinerek, "Mera için yasal düzenleme yapıyoruz. Kim hayvancılık yaparsa merayı onlar kullanacaklar. Ama meraları bırakmak yok. 'Ben hayvancılık yapıyorum' diyen herkese mera tahsisini gerçekleştireceğiz. Düve, damızlık koç ve teke merkezleri kuracağız." dedi.
Bakan Çelik, "Çiftçi tarımın, tarım ise yarınımızın teminatıdır. Bu topraklar bize şehitlerimizin emaneti. Şehit kanlarıyla sulanmış olan bu aziz toprağı ekeceğiz, dikeceğiz ve biçeceğiz. Milletin ekmeğini büyütmek için gece gündüz demeden çalışacağız. Yeri zamanı geldiğinde ay yıldızlı bayrağın göklerde dalgalanması için gerekirse de bu vatan için öleceğiz." diye konuştu.


20161110 2 20053062 15890734


Konuşmaların ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Davut Gül ve diğer protokol üyeleri, hibe desteği alanlara belgelerini verdi.


20161110 2 20053062 15890737


Bakanlar Çelik ve Yılmaz, daha sonra Et ve Süt Kurumu Sivas Et Kombinasını hizmete açtı.Açılışların ardından aralarında Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi öğrencilerinin de yer aldığı davetliler Sivas Kombinası tesislerini inceledi.

 

DSC 9602

DSC 9624

Sivas İl Özel İdaresi tarafından 2013 yılında yapımına başlanan ve günlük 350 büyükbaş, 500 adet de küçükbaş hayvan kesim kapasitesine sahip Sivas Kombinası geçen yıl  Et ve Süt Kurumu’na devredilmişti.  İnşaat çalışmaları tamamlanan tesiste ilk kesim bugün gerçekleştirildi.

Kırsal kesiminin geçim kaynağını tarım ve hayvancılığa dayalı olarak sürdürdüğü Sivas’a, bölgeye ve Ülke ekonomisine önemli kazançlar sağlaması hedeflenen Kombina, yaklaşık 27 milyon TL.’ye maledildi.