İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

Et ve Süt Kurumu Süt Alımlarına Başladı 30 Mart 2016

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik süt fiyatlarının dengelenmesine yönelik gereken adımları attıklarını ve süt piyasasına müdahale etmek amacı ile Et ve Süt Kurumunun süt alımlarına başladığını söyledi. Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) olağan genel kuruluna katılan Bakan Çelik burada yaptığı açıklamada " Regülasyonla ilgili Et ve Süt Kurumu şu anda devrede, alımlar başladı. Dolayısıyla bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. 1,15 lirayla ilgili de daha önce alınmış bir karar bu, bunun uygulanmasını bekleyeceğiz. Şu anda rayına girmiş gibi görülüyor. Son 3-4 gündür baktığımızda olumlu gelişmeler var." diye konuştu.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Et ve Süt Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Osman Uzun ise, kurum olarak süt alımlarına 24 Mart'ta başladıklarını, operasyonları 4 bölge ve 7 ilde sürdürdüklerini ifade etti. Uzun, üretici birlikleri vasıtasıyla piyasadan litresi 1,15 liraya sütü aldıklarını ve birliklere süt alım hizmetleri karşılığında nakliye primi verdiklerini kaydetti. 

İlk 4 günde 280 ton süt topladıklarına dikkati çeken Uzun, "Bize verilen bilgilere göre alım yapılan bölgelerde süt arz fazlasının bin 650 ton olduğu söyleniyordu. Ne kadar gelirse, bir sınırımız yok hepsini alacağız. Bu müdahalemiz üretici fiyatları 1,15 liraya çıkana kadar sürecek" diye konuştu. 

ESK’nın Müdahalesi Üreticiyi Sevindirdi

Müdahale öncesinde litresi 1,15 liradan satılan yerler bulunduğunu ama bununla birlikte 80-90 kuruştan satılan lokasyonlar da olduğunu dile getiren Uzun, süt alımları başladıktan sonra fiyatlarda yukarıya doğru bir hareketlenme görüldüğünü söyledi.

Süt tozu üretimi için de sanayicilerle anlaştıklarını, ödemelerde kaynak sıkıntısının olmadığını anlatan Uzun, "İhtiyaç olan bütün illerde, üretici 'Ben 1,15 liradan satamıyorum' dediği her yerde süt alımı yapacağız" ifadesini kullandı. 

Genel Müdür Vekili Osman Uzun, üreticilerin çok memnun olduğunu belirterek, "Üreticinin süt fiyatları maliyetin altına düştüğünde süt hayvanlarını kestiğine dikkati çeken Uzun, şöyle konuştu: "Bu sefer de ana olmayınca dana olmuyor. Böyle olunca da kesilecek hayvan bulunamıyor. Böyle bir sıkıntılı süreç, eğer bu şekilde devam edilirse müdahale edilmezse 1-2 sene sonra et krizi olarak ortaya çıkacak, sadece süt krizi değil. Şu anda et fiyatlarında bir dalgalanma yok. Beklediğimiz fiyat standart stabil halde devam ediyor. Sıkıntı olursa 23,3'ten karkas et veriyoruz. Gerekirse ithalat da yapabiliriz, ette bir sıkıntı yok."