İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

Et ve Süt Kurumu Denizli Et Kombinası Hizmete Açıldı 14 Mart 2015

Denizli Et Kombinası Görkemli Törenle Hizmete Açıldı

Et ve Süt Kurumu Denizli Et Kombinası Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve  Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımı ile hizmete açıldı.

Ege bölgesinin en modern et kombinası olma özelliği taşıyan ve yaklaşık 23 milyon liraya malolan ESK Denizli Et Kombinası açılış törenine Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Bilal Uçar, Nurcan Dalbudak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Kemaloğlu, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral,  Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Bakanlık Bürokratları, üretici birlikleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, besiciler ve çok sayıda vatandaş  katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker törende yaptığı konuşmada, Denizli'de hizmete açılan tesisin bölgenin hayvancılığı için çok önemli olduğunu belirtti. 

Türkiye'de çok sayıda ama küçük ölçekteki üreticinin bir güvencesi olması gerektiğini ifade eden Bakan Eker, yetiştiricinin, "hayvanı kestirme yeri, zamanı ve parasını alabilme" endişelerini gidermek için Türkiye'de 10 ilde Et ve Süt Kurumu Kombinası'nı hizmete açtıklarını bildirdi.

Denizli'deki kombinaya 23 milyon harcama yaptıklarını kaydeden Eker, tesisin Denizli ve bölgedeki illere hayırlı olması dileğinde bulundu.

Hayvancılığa destek 9 kat arttı

Yatırımlarla sektörü tekrar canlandırma gayretinde olduklarını aktaran Eker, Et ve Süt Kurumu kombinalarına da yaklaşık 140 milyon lira yatırım yaptıklarını açıkladı. 

Hükumetin hayvancılığa verilen destekleri 9 kat arttırdığına dikkati çeken Mehdi Eker, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet tarihinde ilk defa bunun altını çizerek söylüyorum, Türkiye yetiştirdiği yüksek verimli damızlık gebe, düve ihracatını 2013 yılında gerçekletirdi. AB'ye süt ürünleri ihracatı bizim dönemimizde 2013 Nisan'da gerçekleşti.  Çok uzun süredir Türkiye yapmadığı kasaplık hayvan ihracatını yine 2013 yılında başlattı. Türkiye, 2013-2014 yılında gerek hayvansal ürün gerek canlı hayvanda Türkiye ihracatçı ülke konumuna geldi." 

 "Ne buğdaydan ne keçiden ne de koyundan vazgeçebiliriz"

Anadolu coğrafyasında koyundan ve keçiden vazgeçilmesinin mümkün olmayacağının altını çizen Eker, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde koyun ve keçiye ilk defa Hükumetinin destek verdiğini belirterek, "İlk biz başlattık. Çünkü Anadolu coğrafyası bize şunu söylüyor, 'buğday ile koyun, gerisi oyun.' Ne buğdaydan, ne keçiden ne de koyundan vazgeçebiliriz. İşte onun için bu kombinaları yaptık" diye konuştu.

Açılış töreninde konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise et kombinası olarak açılan binanın, kendisinin belediye başkanlığı öncesinde belediyenin mezbelelik, kullanılmayan bir mezbahanesi olduğunu ve tesisi Et ve Balık Kurumu’na devrederek önemli bir ihtiyacı karşıladıklarını söyledi.  Bakan Zeybekci konuşmasında, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşüp Denizli Belediyesi'nin bu mezbahanesini Et ve Balık Kurumu'na devrederek, bölgedeki et ihtiyacı  ve hayvan yetiştiriciliği için bir destek mekanizması haline getirdik. Bölgedeki ihtiyaçtan dolayı buranın önemi anlaşılacaktır. Ama diğer taraftan buranın farklı bir özelliği var. Güvenli, sağlıklı, hijyenik bir tesistir ve çevremizde bu ihtiyacın giderilmesi için de son derece önemli kurumdur. Gönlümüz rahat, Allah'a şükürler olsun Denizli'nin ve çevrenin tamamen ihtiyacını görebilecek olan bir merkezimiz var, bir tesisimiz var."

Türkiye'nin tarım, hayvancılık ve diğer alanlarda büyük hayallerinin olduğunu söyleyen Nihat Zeybekci, gıda, tarım, ihracat ve dış ticarete büyük destek verdiklerini kaydetti. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışanlarının Türkiye'nin her yerinde büyük bir aşkla vatandaşın ayağına gittiğini vurgulayan Zeybekci, "Denizli'dekilerden şahit olduğum için söylüyorum. Vatandaşlarımızın evine kadar gidiyorlar. Evine kadar varıp 'bu destekleri gel al, kullan' diye anlatmaya gittiklerini ben çok iyi biliyorum" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından  Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral ile Denizlili besiciler arasında sözleşmeli besicilik uygulaması kapsamında küçükbaş ve büyükbaş besicilik sözleşmesi imzalandı.

Şölen havasında geçen törenle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ekonomi Bakanı Zeybekci ve diğer katılımcılarla Et ve Süt Kurumu Denizli Et Kombinası'nın açılışını gerçekleştirdi.

Bakan Eker ve Zeybekci daha sonra kombinada incelemelerde bulundu, ardından kurum müdürlüğünün önündeki bahçeye ağaç dikti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.