YERLİ KARA SIĞIRI
Görünüm Özellikleri:
- Yerli Karaların en belirleyici özelliği küçük yapılı ve tırnak dahil tamamen siyah olmalarıdır.
- Dar ve uzun bir başa sahiptir.
- Boynuzlar kısa, ince ve öne yöneliktir.
- Uzun yıllar yetersiz koşullarda yaşayan bu ırk oldukça dayanıklıdır.
- Cidago yüksekliği 100-110 cm civarındadır.
Verim Özellikleri:
- Besleme koşullarına bağlı olarak canlı ağırlık 200-300 kg arasında değişir.
- Bu ırkın süt verimi ortaya koyma amacına yönelik çalışmalar oldukça eskidir. Bu çalışmalarda
- elde edilen değerler köy koşullarında 400-500 kg kadardır. Fakat bakım ve besleme koşullarının iyileştirilmesi ve damızlık seçimiyle bir laktasyon daki süt verimleri ortalama 800-900 kg.a çıkarılabilmiş, hatta bazı küçük gruplardan bir laktasyon da 1800 kg süt elde edilebilmiştir.
- Canlı ağırlık artışı: 600-700 gr/gün
- Süt
- Sütle İlgili Mevzuat
- TSE Süt Standartları
- Ülkemize Özel Süt Tatlıları
- Yerli ve Yabancı Süt Sığır Irkları
- ZAVOT SIĞIRI
- BOZ IRK SIĞIRI
- JERSEY SIĞIR IRKI
- YERLİ KARA SIĞIRI
- GUERNSEY SIĞIR IRKI
- SHORTHORN SIĞIR IRKI
- YERLİ GÜNEY SARISI (YGS) SIĞIRI
- SİMENTAL SIĞIR IRKI (SARI ALACA)
- HOLSTEİN SIĞIR IRKI (SİYAH ALACA)
- AYRSHİRE SIĞIR IRKI (DUNLOP SIĞIRI)
- DOĞU ANADOLU KIRMIZISI (DAK) SIĞIRI
- GÜNEY ANADOLU KIRMIZISI (GAK) SIĞIRI
- BROWN SWISS SIĞIR IRKI (MONTOFON-ESMER)
- Süt ve Süt Ürünleri ile İlgili Bilmek İstedikleriniz
- Türk Gıda Kodeksine Göre Süt ve Süt Ürünleri Tanımları