DOĞU ANADOLU KIRMIZISI (DAK) SIĞIRI
Görünüm Özellikleri:
- Renk kırmızıya yakın sarımsı, kahverengimsi tonlar.
- Bazı hayvanlarda genellikle arka bacakların iç kısımları olmak üzere vücudun değişik
- bölgelerinde beyaza kadar değişen açık renkler görülebilir.
- Tırnaklar koyu gri, boynuzlar sedef veya gri renkte uçları siyah'tır.
- Erkek ve dişileri boynuzludur. Genelde hilal şeklindedir.
- Boynuzlar 11 - 22 cm uzunluktadır.
- Sürü ve annelik içgüdüsü çok iyidir.
- Sürü halinde merada yönetilmeleri kolaydır. Kapalı alanlarda hırçınlaşabilirler.
- Çok kötü iklim ve çevre şartlarına dayanıklıdırlar.
Verim Özellikleri:
- Canlı ağırlık: Erkek: 393 kg ; Dişi: 323 kg
- Cidago yüksekliği: Erkek: 118 cm ; Dişi: 109 cm
- Canlı ağırlık artışı: 847 gr/gün
- Karkas randımanı: %57.6
- Doğum yaşı: 18 - 60 ay
- Doğum kolaylığı: %91.1 (Çok kolay)
- Sürü doğum oranı: % 86.7
- Laktasyon süresi: 205 gün
- Süt verimi: 939 - 2247 Lt
- Süt yağı: % 3.45
- Süt
- Sütle İlgili Mevzuat
- TSE Süt Standartları
- Ülkemize Özel Süt Tatlıları
- Yerli ve Yabancı Süt Sığır Irkları
- ZAVOT SIĞIRI
- BOZ IRK SIĞIRI
- JERSEY SIĞIR IRKI
- YERLİ KARA SIĞIRI
- GUERNSEY SIĞIR IRKI
- SHORTHORN SIĞIR IRKI
- YERLİ GÜNEY SARISI (YGS) SIĞIRI
- SİMENTAL SIĞIR IRKI (SARI ALACA)
- HOLSTEİN SIĞIR IRKI (SİYAH ALACA)
- AYRSHİRE SIĞIR IRKI (DUNLOP SIĞIRI)
- DOĞU ANADOLU KIRMIZISI (DAK) SIĞIRI
- GÜNEY ANADOLU KIRMIZISI (GAK) SIĞIRI
- BROWN SWISS SIĞIR IRKI (MONTOFON-ESMER)
- Süt ve Süt Ürünleri ile İlgili Bilmek İstedikleriniz
- Türk Gıda Kodeksine Göre Süt ve Süt Ürünleri Tanımları