UHT Süt nedir?
UHT, İngilizce Ultra High Temperature (Ultra Yüksek Isı) sözcüklerinin baş harflerinden oluşuyor. Modern bir UHT tesisinde süt, kapalı bir sistemde dolaşarak ön ısıtma, yüksek ısı işlemi, homojenizasyon, soğutma ve aseptik olarak paketlenme aşamalarından geçiyor. 2 ile 4 saniye süre ile 135-150°C de ısıtılan süt hızla oda sıcaklığına soğutuluyor. UHT sütün dolumu, her türlü dış etkiye kapalı sistemlerde gerçekleştiriliyor. Bu sayede sütün içindeki sağlığa zararlı ve de sütü bozabilecek olan her türlü mikroorganizma yok ediliyor.
Bu işlemin ardından süt yine aseptik (mikroorganizmalardan arındırılmış) kapalı bir ortamda aseptik ambalajlara dolduruluyor. Bu işlem tamamlandığında süt Uzun Ömürlü olma özelliği kazanıyor ve 4 ay boyunca, ambalaj açılmadığı takdirde, ilk günkü tazeliğini ve doğallığını koruyor.
- Süt
- Sütle İlgili Mevzuat
- TSE Süt Standartları
- Ülkemize Özel Süt Tatlıları
- Yerli ve Yabancı Süt Sığır Irkları
- Süt ve Süt Ürünleri ile İlgili Bilmek İstedikleriniz
- Süt nedir?
- UHT Süt nedir?
- Sütün besin değeri nedir?
- Sütler nasıl saklanmalıdır?
- Sütü sıcak mı soğuk mu içmeliyiz?
- Çocuklara Sütü Nasıl Sevdirebiliriz?
- Yoğurt Hakkında Bilmek İstedikleriniz
- Süt satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?
- Aseptik ambalaj hakkında bilgi verir misiniz?
- Bir bardak süt ne kadar ihtiyacımızı karşılar?
- Süt ve süt ürünleri tüketmenin önemi nedir?
- Sağlık için günde ne kadar süt içmek gerekiyor?
- İnek sütüne karşı intoleransı olan keçi sütü kullanabilir mi?
- Süt ve süt ürünleri evde muhafazası ve kullanımı nasıl olmalı?
- Raflardaki süt ve yoğurtlarda mikroorganizmalar ürer mi? Ürünler nasıl taze kalır?
- Türk Gıda Kodeksine Göre Süt ve Süt Ürünleri Tanımları