Yoğurt
Yoğurt, sütün mayalanmasıyla oluşan, beyaz koyu kıvamda bir süt ürünüdür. Tam yağlı ve yarım yağlı olarak ikiye ayrılır. En iyi yoğurt koyun ve manda sütünden yapılır.
Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği’ne göre Yoğurt; “Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptococcus thermophilus bakterilerinin laktik asit fermantasyonu ile meydana gelen koagüle ürünü” olarak tanımlanmaktadır
Sütün yoğurda dönüşmesini “Türk Basili” denen ve laktik asit çıkaran bir mikroorganizma sağlar. Bu mikroorganizma, en iyi vücut sıcaklığında gelişir. Yoğurt, süt şekerinin (laktozun), yoğurt mayasının etkisiyle kısmen laktik asit haline gelmesinden meydana gelen pıhtılaşmış bir süttür. Sütteki asitiğin yükselmesiyle, sütün bileşimindeki kalsiyum kazainattan, kalsiyum ayrılarak kazein jel haline geçer yani pıhtılaşır. Bu olaya, yoğurtlaşma denir.
- Süt ve Süt Ürünleri ile İlgili Bilmek İstedikleriniz
- Süt nedir?
- UHT Süt nedir?
- Sütün besin değeri nedir?
- Sütler nasıl saklanmalıdır?
- Sütü sıcak mı soğuk mu içmeliyiz?
- Çocuklara Sütü Nasıl Sevdirebiliriz?
- Yoğurt Hakkında Bilmek İstedikleriniz
- Süt satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?
- Aseptik ambalaj hakkında bilgi verir misiniz?
- Bir bardak süt ne kadar ihtiyacımızı karşılar?
- Süt ve süt ürünleri tüketmenin önemi nedir?
- Sağlık için günde ne kadar süt içmek gerekiyor?
- İnek sütüne karşı intoleransı olan keçi sütü kullanabilir mi?
- Süt ve süt ürünleri evde muhafazası ve kullanımı nasıl olmalı?
- Raflardaki süt ve yoğurtlarda mikroorganizmalar ürer mi? Ürünler nasıl taze kalır?