İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

LÜFER

LuferAkdeniz, Karadeniz, Marmara, Hint okyanusu ve atlas okyanusunda sürüler dolaşan lüfer pullu bir göçmen balıktır. Soğuk denizde yaşayanları daha yağlı olduğundan daha da lezzetli olur. Ülkemizde Karadeniz de ve İstanbul boğazı ile Marmara denizinde yakalananların tadı muhteşemdir. Daha güney denizlerimize indikçe yavanlaşır ve kendisine mahsus o güzel tat ve kokuyu kaybeder. Eylül ortasından ocak sonuna kadar olan zaman en yağlı ve en lezzetli zamandır. Bu devre içinde ızgarası tavsiye edilir. Çinekopunda ızgarası çok iyi olur, ancak mevsimi lüfere göre kısadır. Kasım sonundan itibaren azalmaya başlar. Diğer zamanlarda büyüklüğüne göre pilakisi, buğulaması kağıt kebabı ve tavası olur. İlkbahara da son derece yağsız olduklarında tava, pilaki ve buğulaması tercih edilmelidir. Lüfer büyüklüğüne göre en çok isim alan balıktır. Lüfer çeşitleri şöyledir.

1- 10 cm ye kadar yaprak

2-11-13 cm arası çinekop

14-16 cm arası kaba çinekop

17-20 cm arası sarı kanat

21-30 cm arası lüfer

31-35 cm arası kaba lüfer

35 cm de n büyük kofana