İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

Balıkların Sınıflandırılması

Balık ve deniz ürünleri, yaşadıkları çevre (dip, kıyı, deniz, tatlı su, kültür), yapıları (pullu-pulsuz, yassı-yuvarlık) yağı nerede depoladıkları gibi çeşitli kriterlere göre sınıflandırılırlar.

Kabuksuzlar sınıfına giren balıklar; Deniz Balıkları ve Tatlı Su Balıkları olmak üzere 2 gruba ayrılır. Diğer kabuksuzlar da; Yumuşakçalar olarak Ahtapot, Sübye, Kalamar; Kabuklulular olarak İstakoz, Midye, Böcek ve Karides olarak sınıflandırılır.

YAŞADIKLARI ÇEVREYE GÖRE BALIKLAR

Tatlı Su: İç sularımız ve akarsularda yaşayan alabalık, sazan, turna, somon, yayın vb. balıklardır. Tatlı su balıkları, deniz balıklarına oranla daha az lezzetlidir. bunun için, lezzetli oldukları zamanları bilmek ve ona göre kullanmak gerekir. Örneğin, alabalığı yazın, sazan ve tatlı su levreğini sonbahar ve kışın tüketmek gerekir.

DENİZ – PELAJİK: Bu balıklar kıyıya yakın yerlerde yaşamaktadırlar.

DENİZ – DEMERSAL: Bu balık ve deniz canlıları denizin dibinde yaşamaktadırlar.

Çiftlik (kültür veya yetiştirme) Balıkları: Ülkemizde son zamanlarda denizde, göletlerde veya özel alanlarda balıklar yetiştirilmektedir. Çipura, levrek, alabalık, somon en çok yetiştirilen balıklardır. Sazan, turna, mercan, lagos, minekop, kalkan, mersin balığı, karagöz ile karides ve midye de yetiştirilmeye çalışılmaktadır.

Deniz ürünleri ve özellikle balıklar, sindirilmelerine yani yağı nerede depoladıklarına göre de sınıflandırılırlar; Beyaz etli balıklar, Siyah etli balıklar gibi… Pişirirken balığın veya deniz ürününün beyaz, siyah etli, pullu-pulsuz olması veya fileto alınabilmesi önemlidir.

BEYAZ ETLİ BALIKLAR

Yağlarını karaciğerlerinde depolarlar. Genellikle yağsız olurlar. Sindirimleri kolaydır.

Alabalık, Akya, Bakalyaro, Barbunya-Tekir, Berlam-Mirlan, Çipura, Dil, Pisi, Dülger, Levrek, Fener, Gelincik, Mezgit, Kalkan, Karagöz, Kefal, Kırlangıç, Kupez, Lagos, Lüfer, Mercan, Mırmır, Orfoz, Sinarit-Trança, Sudak, Turna, Yayın, Karides, Sübye, Ahtapot, Kalamar, İstakoz, Pavurya beyaz etli balıklardır.

SİYAH ETLİ BALIKLAR

Yağlarını kaslarında depolarlar. Daha yağlı ve daha lezzetli olmakla birlikte, sindirimleri zordur.

Hamsi, Gümüş, Yılanbalığı, İstavrit, İzmarit, Uskumru, Kolyoz, Somon, Sardalya, Kılıç Balığı, Alabalık, Palamut, Torik, Tirsi, Zargana, Sazan ve Yılan balıkları; Midye siyah etlidirler.

PULLU BALIKLAR

Barbunya, Berlam, Çipura, Gümüş, Hamsi, Hani, Karagöz, Kefal, Kupez, Lipsoz, Mercan, Minekop, Sardalya, Sazan, Somon, Sudak, Turna, Sinarit, Trança balıkları pulludur.

PULSUZ BALIKLAR

Alabalık, Akya, Bakalyaro, Çinekop, Dil, Dülger, Gelincik, İstavrit, Kalkan, Kılıç, Kırlangıç, Kofana, Kolyoz, Lahos, Levrek, Lüfer, Mezgit, Mırlan, Orfoz, Orkinos, Palamut, pisi, Torik,