İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

Kırsalda Değişim Hikayesi Yazılıyor 17 Aralık 2021

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından 15-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen Kırsal Kalkınma Sempozyumu, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece,  TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, bakanlık bürokratları, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, akademisyenler, tarımsal kooperatifler, üretici örgütleri, sivil toplum kuruluşları, yatırımcılar ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Sempozyuma kurumumuzu temsilen Et ve Süt Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cemal Çalık, Ar-Ge Şube Müdürü V. Dr. İsmail Erim Köseoğlu katıldı.

​Sempozyumun açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kırsalın kalkınmasının bir ülkenin topyekûn kalkınması anlamına geldiğini belirterek, “Kırsal kalkınırsa üretim artar, kaliteli ürün artar, sanayi üretimi ve istihdam artar, ihracat artar. Türkiye olarak sürdürülebilir bir kırsal kalkınma için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Kırsala yatırım yapan, üretime katkı sağlayan ve istihdama destek veren her bir girişimcimizin yanında olduk, olmaya da devam ediyoruz.” dedi.

81 İLİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE GENİŞLETİYORUZ

Bakan Pakdemirli, 2019 yılında, başta ziraat ve veteriner fakülteleri olmak üzere tarım, hayvancılık, orman ve su ürünleri bölümlerinden mezun olanların kendi işlerini kurması için "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi"ni başlattıklarını anımsatarak, "Her bir projeye 100 bin liraya kadar hibe sağlıyoruz. Geçen yıl 4 ilde pilot olarak uyguladığımız proje kapsamında, 98 genç kardeşimize, yaklaşık 12 milyon lira hibe desteği ödemesi yaptık. Bu önemli projemizi 2022 yılında '2000 projeye 200 milyon sloganı' ile 81 ilimizi kapsayacak şekilde genişletiyor, genç girişimcilerimizin önünü açıyoruz." dedi.

Avrupa Birliğinin (AB) IPARD Kırsal Kalkınma Programı'nın 2011 yılından beri uygulandığını da hatırlatan Pakdemirli, Türkiye'nin IPARD kırsal kalkınma uygulamalarında AB'ye aday ülkeler içinde en başarılı ülke olduğunu söyledi.

Pakdemirli, bugüne kadar IPARD Programı kapsamında ödenen 1,5 milyar avro hibe ile kırsalda 18 bin adet yatırım yapıldığını ve 100 bin istihdam sağlandığını anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

"IPARD kapsamında başarılı yatırımların yerel katılımla yaygınlaştırılması amacıyla LEADER tedbirini 2019 yılında uygulamaya aldık. İlk etapta, 12 IPARD ilinde LEADER kapsamında destek alacak 50 yerel eylem grubu kuruldu. İkinci etap kapsamında 2021 yılında, 15 ilimizde daha 60 yerel eylem grubu kurulmuş ve taslak yerel kalkınma stratejileri hazırlanmıştır. Bu program vesilesiyle, TKDK'nın çok yakın zamanda Yerel Kalkınma Stratejilerinin Uygulanması-LEADER Yaklaşımı tedbirine yönelik yeni bir çağrıya çıkacağının müjdesini de vermek istiyorum. Önümüzdeki günlerde çıkacağımız bu çağrının bütçesi yaklaşık 24 milyon avro olacaktır. Hayırlı uğurlu olsun."

Sempozyum'un açılış programının ardından Bakan Pakdemirli, kırsal kalkınma desteklerinden yararlanan üreticilerce kurulan stantları da ziyaret etti.

Öte yandan 3 gün süren sempozyuma  Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Ar- Ge Şube Müdürlüğü personeli katılım sağladı.

ESK 6358

“Kırsalda Değişim Hikâyesi Yazılıyor” sloganıyla “Kırsal kalkınmanın finansmanı”, “Değişen iklim-dönüşen tarımda kırsal kalkınma politikaları”, “Kırsal kalkınmada girişimcilik ve istihdam”, “Kırsal sosyoloji ve örgütlenme”, “Kırsalda teknolojik dönüşüm ve dijitalleşme”, “Sürdürülebilir kırsal kalkınma modelleri” ve “Kırsalda tarıma dayalı sanayi” başlıkları çerçevesinde yol haritası belirlenirken, eylem planları da buna göre oluşturulacak.