İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

DENİZLİ

11Denizli ve yöresinden köken almaktadır. Ancak, günümüzde Anadolu'nun pek çok yerinde yetiştirilmektedir. Denizli ırkı tavuk ve horozların teleklerinin rengi ırk özelliklerini belirleme yönünden önem taşımaktadır. Horozlarda vücudu örten tüy ve telekler siyah; boyun, sırt ve kanatta renkli (demir kır, pamuk kır, al ve siyah) telekler bulunmaktadır (Kaplan, 2009; Soysal, 2010). Tavukların bazılarının boynunda görülebilen eser miktarda renk dışında tamamen siyahtır. Balta ve gül ibikli varyeteleri bulunmaktadır.

Gaga yapısı erkeklerde uzun, kalın ve üst gaga aşağı doğru eğimli, koyu gri renktedir. Dişilerde gaga yapısı ise erkeğe göre kalınlığı ve eğimi daha az, koyu gridir. Horoz ve tavukların burun delikleri küçük; kulaklar kısa tüylerle kaplı, kulak lopları belirgin, kırmızı renkte ya da kırmızı üzerine beyazlık olabilmektedir. İncik, ayak derisi ve pulları açık veya çok koyu gri, vücut derisi beyazdır. Bacaklar yüksek ve vücut iridir. Horozlar kuyruklarını dik tutmaktadır. Hem dişi hem de erkeklerin gözlerinin etrafında siyah bir halka bulunmaktadır (şekil 1.1). Bu ırk, özellikle horozlarının güzel (davudi) sesi ve çok uzun ötüşü (yaklaşık 15-16 sn) ile ünlüdür (Aksoy, 1999; Kaya, 2008; Soysal, 2010).

Civciv çıkım ağırlığının 38.5 gram, ergin canlı ağırlığının dişilerde 1100, erkeklerde 2050 gram, yumurta kabuk renginin beyaz, yumurta ağırlığının 54 gram, yıllık ortalama yumurta veriminin 114 adet ve cinsel olgunluk yaşının 24-25 hafta olduğu bildirilmiştir (TAGEM, 2009; Soysal, 2010).