İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

ET VE SÜT KURUMU YIL SONU DEĞERLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ 30 Aralık 2022

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, ESK’nın 2022 yılı faaliyetlerini değerlendirdi.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Genel Müdür Yardımcıları İbrahim Sarıtosun, Ahmet Kalkan ve  birim amirleri ile Koordinasyon Toplantısında bir araya geldi.

Genel Müdürlük toplantı salonunda düzenlenen toplantıda, ESK’nın 2022 yılı faaliyetleri değerlendirildi. 2023 yılı kurumsal stratejilerin ele alındığı koordinasyon toplantısında daire başkanları, Genel Müdür Kayhan’a çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan toplantıda yaptığı konuşmada, Et ve Süt Kurumunun piyasayı yakından takip ederek hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak amacı ile üreticinin nezdinde taban fiyata karşılık gelecek bir fiyat politikası izlediklerini söyledi.

Et ve Süt Kurumu olarak, kırmızı et piyasasındaki fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek, üreticilere güvenilir pazar ve fiyat garantisi sunmak amacıyla verime dayalı destekleme modeli olan Sözleşmeli Besicilik Projesini hayata geçirdiklerini kaydeden Genel Müdür Kayhan, ESK’nın bir regülasyon kuruluşu olarak çiftçi memnuniyetini ve tüketici memnuniyetini aynı anda gözettiğini,  2023 yılında da misyon ve vizyonuna uygun şekilde, temel faaliyetlerinin yanında bir müdahale kuruluşu olarak çalışmalarına devam edeceğini vurguladı. 

Sözleşmeli Besicilik Projesine üreticilerin ilgisinin yoğun olduğunu belirten Genel Müdür Kayhan konuşmasında, “Sözleşmeli Besicilik Projemiz ile alım ve fiyat garantisi sunduğumuz besicilerimize mutlak karlılık sağlayacağız. 2023 yılında maliyet odaklı alım fiyatlarının güncellenmesi ile birlikte üreticilerimizin ilgisi her geçen gün artmaktadır. Tarım Bakanlığımızın destek bütçesi ve Cumhurbaşkanımızın kararnamesi ile 5 yıl devam edecek projemiz ile üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Sözleşmeli Besicilik yapan üreticilerimize vereceğimiz, kilogram başına 2,5 TL ile 5 TL arasındaki verimlilik primleri ile ülkemiz hayvancığında verimlilik artışına katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Biliyorsunuz, Et ve Süt Kurumu daha önce kesimhanesi olmayan illerde bir kesimhane ile sözleşme imzalayarak kesim hizmeti alıyordu. İnşallah yılbaşından sonra belirlediğimiz şartlarda ve fiyatlarda sözleşme imzalayacak olan her ilde birden fazla kesimhane ile üreticilerimize hizmet verebileceğiz. 2022 yılı sonuna kadar Et ve Süt Kurumu Kombinalarında kesim yaptıran besicilerimize alım fiyatlarına ilave olarak Et Piyasasının Düzenlenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında Bakanlığımızca 2.500 TL/baş destek ve ESK primleri ödenmiş, Kurumumuz piyasa şartlarına göre alım fiyatlarını düzenli olarak güncellemiştir. Maliyet odaklı taban fiyat uygulamasına devam edeceğiz.

Küçükbaş yetiştiriciliği yapan üreticilerin canlı stoklarının artmasıyla kuzu kesim fiyatlarının düşmesini engellemek ve üreticileri korumak amacıyla başlattığımız küçükbaş karkas et ve canlı hayvan ihracat tahsis süreci başarıyla tamamlandı. Piyasada oluşan fiyatlar üreticilerimiz açısından  tatmin edici düzeye ulaşmıştır. Küçükbaş hayvan yetiştiricilerini destekleme çalışmalarımızı da kararlılıkla sürdüreceğiz.

Kurumumuz her yıl hizmete açtığı yeni yatırımlarla daha da güçlenmektedir. 2022 yılında Yozgat'ta faaliyete başlayan Süt İşleme Tesisimiz, bölge süt üreticilerine ve ülkemiz hayvancılığına önemli katkılar sunacaktır.

Vatandaşlarımızın et ve süt ürünleri ihtiyaçlarını uygun fiyata karşılamak ve daha geniş tüketici kitlesine ulaşmak amacıyla Kurum mağazalarımızın yanında  Tarım Kredi Marketlerde et ve et ürünlerimizi tüketicilerimize uygun fiyatlarla sunuyoruz. 2023 yılında da bu uygulamamız devam edecek.

Yerli üreticiden ürettiğimiz et ve et ürünleri ile süt ürün çeşitlerini mağazalarında ve diğer satış noktalarında piyasa ortalamasının yüzde 30-40 altında fiyatlarla tüketicilere ulaştırmaya devam edeceğiz.” dedi.