İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

SÖZLEŞMELİ BESİCİLİK PROJESİNİ BAKANIMIZ PROF. DR. VAHİT KİRİŞCİ, ERZURUM’DA ÜRETİCİLERE TANITTI 21 Ekim 2022

Bakan Kirişci, Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Sözleşmeli Besicilik Projesi" tanıtım toplantısında, sözleşmeli besicilik projesinin küçük ve orta ölçekli yetiştiriciler ile aile işletmelerini kapsayacağını, sözleşmelerin yıllık olarak yapılacağını ve 5 yıl devam edeceğini açıkladı.

Resmî Gazete’de yayınlanan "Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı" ile hayata geçirilen Sözleşmeli Besicilik Projesini Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci Erzurum’da tanıttı.

Sektör temsilcileri ve üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği Sözleşmeli Besicilik Projesi Tanıtım Töreninde, Et ve Süt Kurumunun yeni modeli üreticilere anlatıldı. 

Programa, Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı, Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum milletvekilleri Recep Akdağ ve Selami Altınok, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Et ve Süt Kurumu Yönetim Kurulu Üyeleri Durali Koçak ve Mehmet Ali Köse, Genel Müdür Yardımcıları Ahmet Kalkan, İbrahim Sarıtosun, ESK Erzurum Kombina Müdürü İsmail Atasever, İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar ve çok sayıda Bakanlık bürokratı katıldı.

BAKAN KİRİŞCİ: "ASGARİ 5, AZAMİ 200 BAŞ İÇİN SÖZLEŞME YAPILACAK"

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Sözleşmeli Besicilik Projesi" tanıtım lansman toplantısında, sözleşmeli besicilik projesinin küçük ve orta ölçekli yetiştiriciler ile aile işletmelerini kapsayacağını, sözleşmelerin yıllık olarak yapılacağını ve 5 yıl devam edeceğini açıkladı.

Bakan  Kirişci, konuşmasında “Erzurum'un bölgede öncü konumu nedeniyle, “Sözleşmeli besicilik” projesinin tanıtımını bu şehirde yapma kararı aldık. Sözleşmeli besicilik ile tarımda 'yerli ve milli üretim' hamlesinde yeni bir aşama kaydettiklerini belirten Kirişci, "Bu proje ile ‘alım garantisi’ ile maliyete göre fiyat politikasıyla üreticimize mutlak karlılık sunuyoruz. Üreticimizin geçmişte yaşadığı endişeler ve karamsarlıklar ortadan kalkmış olacak. Öncelikle, bu alanda uzmanlardan oluşan bir maliyet komisyonu kurulacak. İşletmelerin ölçek durumu ile bölgesel girdi fiyatlarına göre aylık maliyetler belirlenecek ve bu rakamlar kurum web sitesinde yayınlanacaktır." dedi. 

Bakan Kirişci, sözleşmeli besicilik projesi hakkında salonda bulunanlara bilgi vererek, projeyle besicilikte ara aktörlerin olmayacağını belirtti. Alıcı ile satıcının doğrudan muhatap olacağını ifade eden Kirişci, şöyle konuştu: "Burada hedef kitlemiz küçük ve orta ölçekli üreticilerimizdir. Elbette büyük işletmelerin destekçisiyiz ama bizim olmazsa olmazımız. Türkiye işletmelerin yüzde 90'ı aile işletmeleridir. Küçük ve orta ölçekli besicilerimiz olacak. Asgari 5, azami 200 baş için sözleşme yapılacak. Sözleşmeler, yıllık olacak, her yıl yenilenecek ve 5 yıl devam edecektir.

BESİCİMİZE TEŞVİK PRİMİ VERECEĞİZ

Sözleşmeli Besicilik uygulamamızın önemli yanlarından biri de verime dayalı olarak vereceğimiz teşvik primleridir. 200 kilogram karkasın üzerine teşvik primi veriyoruz. 201-250 kilogram arası her kilogram için 2,5 lira, 251-300 kilogram arası her kilogram için 3,5 lira. 301-350 ve üzeri her kilogram arası için 5 lira verimlilik primi verilecektir. Böylece hem her bir hayvandan en ideal parametrelerde et üretimini hedefliyoruz, hem de emeğinizin karşılığını almanızı sağlıyoruz. Türkiye şartlarında besiye alınmış karkasların ortalama ağırlığını 320 kilogram olarak kabul edersek, 300 kilogramın üzerinde teşvik primimiz 5 lira olduğuna göre, 100 başlık bir işletmede, işletme sahibine 7-8 aylık bir besi sonrası 100x320x5= 160 bin lira teşvik verilecektir. Kilogram başına 5 lira da kar olarak hesaplarsak yaklaşık 320 bin lira gibi 7-8 aylık bir gelir söz konusudur. Bu da ülkemiz şartlarında iyi bir gelir olarak kabul edilebilir." diye konuştu.

Her zaman 'Siz üretin yeter' dediklerini vurgulayan Kirişci, şunları kaydetti:" Siz gücünüzü, alın terinizi, akıl terinizi, üretime, daha verimli, daha kaliteli üretime yöneltin. Emeğinizin karşılığını almanız için çalışmak da bizden. Gerek Bakanlığımızın bürokratları ve gerekse akademisyen arkadaşlarımla gece-gündüz sizin emeğinizi daha iyi değerlendirecek, ülkemize katkı sağlayacak projeler üzerinde çalışıyoruz. Her zaman sizin yanınızdayız. Üretirken de, satarken de sizin yanınızda olacağız.  Bu projeyle Çiftlik Yönetimine de destek olacağız. Projemizin yönetim kademesindeki uzmanlarımız, besi periyodu boyunca en az bir defa çiftliği ziyaret edecek ve bir gözlem raporu hazırlayacaktır. Uzmanlarımız ihtiyaca göre mahallinde eğitim hizmeti de verecekler. Bu sözleşmelerle de hiç kimseyi yetiştirdiği hayvanları bizim fiyatlarımıza mecbur bırakmıyoruz. Üreticilerimiz, besi sonunda kurum fiyatlarını piyasanın altında görmesi halinde sözleşmeden vazgeçme hakkına sahip olacaklardır. Yani hiç kimse yetiştirdiği hayvanını, istemediği bir fiyata satmak zorunluluk içinde bulunmayacak. Ancak sözleşmeden cayan üreticiler, teşvik primi alamayacak. Kesime yakın tarihlerde üreticinin ihtiyacı durumunda, kurum imkanları dahilinde avans da verilebilecektir." dedi.

GENEL MÜDÜR KAYHAN, "SÖZLEŞMELİ BESİCİLİK İLE TEDARİK ZİNCİRİNE YENİ BİR BAKIŞ AÇISI GETİRİYORUZ"

IMG 20221022 WA0000

Sözleşmeli Besicilik Tanıtım Programında konuşan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, projede yer alan verimlilik teşvik primi ile canlı stok yönetimine ve hayvancılığın sürdürülebilirliğine katkı sağlamayı hedeflediklerini, proje ile Türkiye'de tedarik zincirine yepyeni bir bakış açısı getirdiklerini vurguladı.

Et ve Süt Kurumunun kendi kombinaları dâhil Ülkemizin dört bir yanında besicilere mahallinde kesim hizmeti verdiğini hatırlatan Genel Müdür Kayhan,  Kurumda kesim yaptıracak besicilere, Bakanlığımızca hayvan başına verilen 2500 TL desteklemenin, piyasada fiyat yönetiminde önemli bir enstrüman olduğunu söyledi. Son beş aylık sürede alım ve fiyat politikalarında bir dizi çalışma yürüttüklerini anlatan Genel Müdür Kayhan konuşmasında, "Et ve Süt Kurumu olarak Sayın Bakanımızın “Çiftçimizin alın terine ve akıl terine sahip çıkın” talimatları doğrultusunda, kırmızı et piyasasında oluşabilecek fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek, piyasa regülasyonu yapmak, üreticilere güvenilir pazar ve fiyat garantisi sunmak, bağlantılı müşterileri ve satış mağazaları için et tedarikini sağlamak amacıyla verime dayalı destekleme modeli Sözleşmeli Besicilik Projesini hazırlamıştır. Kurumumuz tarafından yürütülecek proje, özellikleri ile canlı stok yönetimine ve hayvancılığın sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak. Sözleşmeli Besicilik Projesinin ülkemize ve tüm sektör paydaşlarımıza hayırlar getirmesini diliyorum." dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Kirişci ve protokol tarafından üreticilere sertifikaları verildi, toplu fotoğraf çekimi yapıldı. Et ve Süt Kurumunun ilk sözleşmeli üreticisi aile işletmesi sahibi çiftçi Özlem Çelik Sözleşmeli Üretici Belgesini Bakan Kirişci'nin elinden aldı. 

AA 20221021 29214419 29214417 TARIM VE ORMAN BAKANI KIRISCI ERZURUMDA

 

IMG 20221022 WA0025