İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

70. Hasat Bayramı Polatlı'da Kutlandı 31 Temmuz 2022

70. Geleneksel Hasat Bayramı, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci'nin katılımıyla Polatlı Tarım İşletmesi'nde yapıldı.
 
29 Temmuz 2022 tarihinde düzenlenen programa Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan katıldı.
 
Sincan Kombina Müdürlüğünün stant açtığı Geleneksel Hasat Bayramı etkinliklerinde Tarım ve Orman Bakanlığı kurumları ve sivil toplum kuruluşları ürünlerini sergiledi.
 
Bir yıllık çalışma ve çabaların karşılığının alındığı,  bereketin ve bolluğun simgesi olan hasadın bayram havasında kutlandığı bu günde Bakan Kirişci, biçerdöverle ekim alanlarında hasat yaptı, tören alanında Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki kurumların stantlarını gezerek yürütülen çalışmalar ve projelerle ilgili bilgiler aldı.

ESK 9802

Törende bir konuşma gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanı Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci, 2021 yılında çiftçilere 135 bin ton sertifikalı hububat tohumu temin eden TİGEM işletmelerinin, 2022'de bu rakamı 200 bin tona çıkardığını belirterek artan sertifikalı tohumluk kullanımıyla çiftçilere ulaşan bu tohumlukların %96'sının yurt içinde üretildiğinin altını çizdi.

Hububat üretimini arttırmak için özel uygulamalar da geliştirdiklerine dikkati çeken Kirişci, "2022 yılı bitkisel üretim destekleme bütçemizin yüzde 65'ini hububata ayırarak bu konuda yeni bir adım attık. Bunun sonuçlarını ekilişlerde olduğu gibi rekoltede de inşallah görebileceğiz." dedi.

Kirişci, 2021'de çiftçilere 135 bin ton sertifikalı hububat tohumu temin eden Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM) işletmelerinin, 2022'de bu rakamı 200 bin tona çıkardığının altını çizerek, artan sertifikalı tohumluk kullanımıyla çiftçilerin kullandığı sertifikalı tohumlukların yüzde 96'nın yurt içinde üretildiğini vurguladı.
 
Sertifikalı tohumda ihracatın ithalatı karşılama oranının 2002'de yüzde 31 iken 2021'de yüzde 94,3'e yükseldiğine dikkati çeken Kirişci, şunları kaydetti:
"Söz konusu başarı, çiftçisinden ihracatçısına, girişimcisinden kurum ve işletmelerimize kadar Türkiye'nin başarısıdır. Buradan sizlere TİGEM'in sertifikalı tohumluk satış fiyatların da duyurmak istiyorum. Tohumluk fiyatları makarnalık ve ekmeklik buğday için kilogram başına 10,5 lira, tritikale için kilogram başına 9,5 lira ve arpa için kilogram başına 9 lira olarak belirlenmiştir." dedi.

ESK 9933

Protokol konuşmalarının ardından Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, bu yılki temanın "Bereket" olarak belirlendiği Hasat Bayramı töreninde 2021 yılında sertifikalı tohum satışında başarı gösteren bayilere ve çiftçilere plaket verdi, Kurumların stantlarını ziyaret etti.