İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

Van'da Martıların İnci Kefali Nöbeti 24 Mayıs 2021

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen inci kefali, üreme dönemlerinde tatlı sulara göç ederken, martılar da göç boyunca derelerden ayrılmıyor. Kimi zaman birbiriyle mücadele eden kimi zaman da dakikalarca derelerdeki taşların üzerinde bekleyen martıların balık avı, ilginç görüntüler oluşturuyor.

Dünyada yalnızca Van Gölü'nde yaşayan ve 15 Nisan-15 Temmuz arası üreme dönemleri olduğu için avlanma yasağı bulunan inci kefalleri bu dönemde, gölden çıkarak tatlı sulara göç ediyor. Üremek için yoğun çaba sarf eden balıklar, Alaska'daki somon balıkları gibi suyun akışının tersine yüzerek engelleri aşıyor. Van ekonomisine büyük katkı sağlayan ve her yıl binlerce kişi tarafından ilgiyle izlenen ancak bu yıl pandemi nedeniyle az sayıda meraklının izleyebildiği balıkların görsel şöleni sürerken, martılar rahat bir avlanma dönemi geçiriyor.

Üreme göçünde oldukları için kolay avlanabilen balıkların korunmasına yönelik Tarım Orman İl Müdürlüğü ve güvenlik güçleri aldıkları önlem ve denetimlerle kaçak avcılığın önüne geçmeye çalışırken, martılar ise göç boyunca derelerden ayrılmıyor. Martılar, balıkların göçü sırasında derenin üzerinde bekleyip, avlanıyor.  Kimi zaman birbirleriyle mücadele eden martıların, derelerdeki taşlar üzerinde balıkları bekleyişi, yakalama anları ilginç görüntüler oluşturuyor.

Deliçay'da inci kefalinin görsel şölenini izleyen 25 yıllık doğa fotoğrafçısı Ferzende Coşar, su altı kamerasıyla inci kefalinin bıraktığı yumurtaları görüntüledi. Coşar, "Günümün büyük bölümünü fotoğraf çekerek geçiriyorum. Pandemi nedeniyle uçan balıklarımız olan inci kefallerinin ziyaretçi sayısı bu yıl çok az oldu. Ben de bu haftamı balıkların su altı çekimlerine ayırdım. Suyun tersine göç ederek yumurtalarını bırakan inci kefallerinin su altı çekimlerini yaptım. Balıkların göç ederken bıraktığı yumurtalar su altında inci gibi duruyor. Ben de bu muhteşem görselleri görüntüleyip, fotoğraflarını çektim. Bu yumurtalar bir süre sonra yavru balıklara dönüşüp, suyun tersine göç ederek, geldikleri Van Gölü'ne geri dönecekler" dedi