İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

Erzurum'da Canlı Hayvan Pazarı Kuruldu 24 Temmuz 2020

Erzurum'da 160 bin metrekare alan üzerine Avrupa'nın büyük ve modern canlı hayvan pazarı inşa edildi.  Erzurum Büyükşehir Belediyesince inşa edilen 'Doğu Anadolu Canlı Hayvan Pazarında açık kapalı padoklar, yem deposu, hayvan ahırları, çoban evleri, otel ve müzayede salonu bulunuyor. 

Türkiye'nin önde gelen hayvancılık merkezlerinden biri olan Erzurum'da, kent merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede yapılan ve yaklaşık 100 milyon TL'ye mal olan Doğu Anadolu Besi Materyali Toplama Merkezi ve Canlı Hayvan Pazarı'nın yapımı tamamlandı. Kurban Bayramı öncesi üreticilere kapısını açan hayvan pazarında, 2 bin 500 büyükbaş, 2 bin 500 küçükbaş kapasiteli açık ve kapalı padok, 612 büyükbaş, 1100 küçükbaş barınabilecek ahır, 1300 metrekare yem deposu, 20 adet çoban konaklama evi, 48 kişilik misafirhane, 200 kişilik müzayede salonu, 500 araçlık otopark, arıtma tesisi, polis ve zabıta karakolları, veteriner muayene istasyonu, lokanta, kafeterya, çay ocağı ve cami bulunuyor.

 Başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu besicisine hizmet edecek olan canlı hayvan pazarına araçlar dezenfekte edilerek alınıyor. Girişin hemen yanında bulunan dezenfekte bölümünde ilaçlanan araçlar, içeri girerek hayvanları indiriyor. Veteriner hekimler tarafından kontrol edilen hayvanların sağlıklı olduklarının tespiti halinde padoklara alınıyor. Hasta olduğu belirlenen hayvanlar ise karantina bölümüne gönderiliyor.

Pazarda, hayvanların yemleri de özel olarak hazırlanıyor. Makineden geçirilerek parçalanan yemler, çuvallar içerisinde üreticilere 10 TL'ye satılıyor. Ahırlarda hayvanları bulunan çobanlar kendileri için ayrılan çoban konaklama evinde misafir ediliyor. Pazarda kalanlar ihtiyaçlarını burada giderme imkanı buluyor. Kafe ve lokanta gibi yerlerde vakit geçiren vatandaşlar da ibadetlerini camide yapabiliyor.