İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

Tavuk

BEYAZ ET:

et 8

➤ Yararları

Beyaz et denilince, balık, tavuk ve hindinin de arasında bulunduğu birçok deniz canlısı ve kanatlı hayvan akla geliyor. Kümes hayvanlarının eti büyükbaş hayvanlarınkine oranla protein yönünden zengin olsa da, demir içeriği daha az oluyor. Ayrıca yetersizliğinde depresyon ve ağız kenarlarında yaralar oluşmasına yol açan B6, kan hücrelerinin oluşumundan görevli olan B12 ve iştah artıran, hazmı kolaylaştıran, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan niasin de bol miktarda bulunuyor. Herkes için yararlı olan B, A ve D vitaminlerinin bol miktarda bulunduğu balık eti, içerdiği koruyucu yağ asitleri ile kalp sağlığını da koruyor. İçeriğindeki EPA ve DHA adı verilen özel asitler kanın pıhtılaşmasını ve atardamar tıkanıklığını önlüyor; kalp krizi ve felç riskini azaltıyor.

➤ Zararları

 et 9 

Uzmanlar beyaz etin zararlarının, elde edilen yararlarla kıyaslanınca çok az olduğunu belirtiyor. Örneğin beyaz etin yağ oranı, kırmızı ete kıyasla daha az, besin değeri kırmızı eti andırsa da, enerji değeri koyun ve sığır etine göre daha düşük. Ancak sağlıklı olduğunu düşünerek beyaz et tüketirken, dikkatli olmak gerekiyor. Örneğin Omega-3 ve Omega-6’dan zengin balıklar günümüzde, çevre kirliliği nedeniyle beyin hasarına neden olan cıva ve poliklorine bifeniller maddelerine maruz kalıyor. Özellikle çocukların, doğurganlık çağındaki kadınların, gebe ve emziren kadınların yüksek cıva içeren balık tüketimlerini kısıtlaması gerekiyor. Bu nedenle kılıç balığı, kiremit balığı, uskumru gibi cıva ile kirlenme oranı yüksek olan balıkların tüketilmemesi öneriliyor.

Yapılan araştırmalar insanoğlunun yaklaşık 11 bin yıldan beri tavuk eti yediğini belirtiyor. 11 bin yıldır tükettiğimiz beyaz et hakkında bildiklerinizi ve bilmediklerinizi burada paylaştık.

Beyaz et yağ içeriği bakımından kırmızı ete göre oldukça düşük oranda yağa sahiptir. Özellikle derisi ayıklanıp tüketilen beyaz ette yağ oranı son derece azdır. Beyaz etin kırmızı ete göre enerji oranı az fakat protein oranı yüksektir. Bu nedenle beslenme için daha ideal bir ettir. Doymuş yağ oranı düşük olduğu için kolesterole de neden olmaz.

Beyaz etin pişirilmesi ve sindirimi daha kolaydır. Diğer etlere göre en yüksek A vitamini oranına sahiptir. Beyaz ette demir oranı da kırmızı ete oranla daha düşüktür. Tavuk etinde ise siyah kısımlardaki demir oranı beyaz kısımlara göre daha yüksektir.

Sodyum oranının da düşük olması nedeniyle düşük sodyumlu diyetlerde en uygun ettir.

Bedensel ve zihinsel gelişim için son derece önemlidir. Vücudun ihtiyacı olan proteinleri barındırır. İnsan beslenmesinde gerekli tüm aminoasitleri barındırır. Kırmızı ete göre damar sertliğine neden olma oranı son derece düşüktür.

B2, B6, B12 gibi sinir sistemini geliştiren ve koruyan vitaminler yönünden son derece zengindir.

Kısa liflere sahip olduğu için sindirimi kolaydır. Sindirim sorunu çekenler için ideal bir besindir.

Bir çok diyette tavsiye edilen bir üründür.

Beyaz Et Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Tüketici ambalaj, fiyat, marka tanınmışlığı, sağlık bilgisi gibi bazı kriterleri göz önüne alıyor. Bunların yanında marketlerde hazırlanıp tezgâhlara sunulan etlerde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın üretim izni bulunmalıdır.

Beyaz et alınırken mutlaka buzdolabı sıcaklığından alınmalıdır.

Et dokusu parlak ve yüzeyi kuru olmamalıdır.

Ambalajlı olmalı, üretim ve son kullanma tarihine mutlaka dikkat edilmelidir.

Beyaz et marketten çıkarken alınacak son gıdadır. Eve geldiğimizde de buzdolabına koyacağımız ilk gıda olmalıdır.            

YUMUŞAKLIK:

Kısa liflerden oluşan balık eti kırılgan olduğu için yumuşatılmaya gerek yoktur. Kırılgan yapısı nedeniyle pişirilmesinde hassas olunmalıdır.

» Tavuk Gövde( Karkas):
773138
 
 

Usulüne uygun kesildikten sonra temişlenmiş, tüyleri yolunmuş ve ütülenmiş, baş, ayaklar, kursak, kuyruk üstü yağ guddesi, solunum borusu, yutak, barsaklar, böbrek ve döllenme organları ve akciğerleri çıkarılmış 900-1700 gr. Ağırlığındaki tavuk karkaslarıdır.

 
» Arka 1 / 4 Parça:
aefc02
 

Bel ekleminden pelvis çatısının boyuna kesimi ile elde edilen pelvis çatısı ve göğüsün 1 / 2’si ile tüm budu içine alan kemikli etidir.

 
» Ön 1 / 4 Parça:(Kanat Dahil )
171eb5

Kanat 1 / 2 göğüs kısmını içine alan kemikli ettir.  

 
» Göğüs:
19c3f9

Kanat ve but parçalarının gövde ile birleşme yerinden ayrılması ile elde edilen ve ortalama 400-550 gr. Ağırlığındaki kemikli parçadır. 

 
» But:
20e335

Uyluk ve kaval kemiğini içine alan bütün haldeki ve ortalama 350-500 gr. ağırlığındaki kemikli parçadır.  

 
» Alt But:
e5c189

Kaval kemiğini içine alan etli but parçasıdır.

 
» t But:
af2fa3

Uyluk kemiğini içine alan etli but parçasıdır. 

 
» Kanat:
ce9ce5

Göğüsle birleşme yerinden ayırarak elde edilen ortalama 135-160 gr. ağırlığındaki kemikli tüm kanat parçasıdır. 

 
» Boyun:
89e811

Boyun omurunun üstte kafatası ile altta ilk göğüs omuru bağlantılarından uzaklaştırılması ile elde edilen ortalama 80-100 gr. ağırlığındaki kemikli parçasıdır.