GENEL MÜDÜRÜMÜZ MELİK DALOĞLU: ESK 2023 YILINDA 550 MİLYON TL, 2024 YILINDA 11 MİLYAR TL KÂR ELDE ETMİŞTİR” 07 Mayıs 2025
KİT Üst Komisyon Toplantısı TBMM'de gerçekleştirildi. Sayıştay raporlarında yer alan bulgu ve önerilerin değerlendirildiği toplantıda, Komisyon üyesi milletvekilleri tarafından bulgulara ilişkin görüşleri dile getirildi.
TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonunda, 7 Mayıs 2025 tarihinde Et ve Süt Kurumunun 2021-2022 yıllarına ilişkin hesapları görüşüldü.
TBMM KİT Komisyon Başkanı Aydın Milletvekili Mustafa Savaş Başkanlığında düzenlenen toplantıya, Komisyon Üyesi Milletvekilleri, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Ahmet Bağcı, Sayıştay Başkanlığı Grup Başkanı Mustafa Ekinci ve Denetim Görevlileri, Et ve Süt Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Genel Müdür Vekili Melik Daloğlu, Et ve Süt Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Vekili Av. Ceyhun Bozçalar, ESK Yönetim Kurulu Üyeleri, Daire Başkanları, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcileri katıldı.
Sayıştay raporlarında yer alan bulgu ve önerilerin değerlendirildiği toplantıda, Komisyon üyesi milletvekilleri tarafından bulgulara ilişkin görüşleri dile getirildi.
Et ve Süt Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Genel Müdür Vekili Melik Daloğlu, KİT Üst Komisyon Toplantısında, TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ve elim bir trafik kazasında kaybetmiş olduğumuz Genel Müdürümüz merhum Mustafa Kayhan’a rahmet dileyerek konuşmasına başladı.
Kurumun 1952 yılında Et ve Balık Kurumu iktisadi devlet teşekkülü olarak kurulduğunu hatırlatan ESK Genel Müdür V. Melik Daloğlu, üretici maliyetlerini gözeterek üretimi daraltmayacak ve tüketicileri koruyacak makul bir fiyat politikasının temel öncelikleri olduğunu söyledi.
1992 yılında yeterli düzeyde etki analizi yapılmadan özelleştirme kapsamına alınan Et ve Balık Kurumunun 35 kombinasından 19’unun satıldığını ve 8’inin de başka kurumlara devredildiğini, 2005 yılında ise Et ve Balık Kurumu AB normlarına uygun olarak hayvancılık sektöründe düzenleyici ve destekleyici bir rol üstlenmesi amacıyla özelleştirme kapsamından çıkarıldığını anlattı.
2013 yılında faaliyet alanına süt ilave edilerek Et ve Süt Kurumu adıyla yeniden yapılandırıldığını aktaran Daloğlu, “Et ve Süt Kurumu, 73 yıllık deneyimi ve bilgi birikimiyle sektörde önder bir kuruluştur. Kurumumuz, kamu sermayeli bir şirket olmasının yanı sıra et ve süt piyasalarında hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruma misyonunu kararlılıkla sürdürmektedir. Modern teknolojiye uygun yatırımlarla milletimizin hizmetine tekrar kazandırılan Et ve Süt Kurumu; 10 et kombinası, 1 tavuk kombinası, 2 et işletmesi ve 1 et ve süt kombinası olmak üzere 14 iş yeri ile merkez ve taşra teşkilatlarında faaliyetlerini yürütmektedir.” dedi.
Daloğlu, bununla beraber TBMM KİT Komisyonunda yaptığı sunumda, 2023 yılında piyasadaki fiyat hareketliliğini dengelemek amacıyla kesimlik sığır ile sığır karkas ithalatına başladığını belirterek, "Kurumumuz tarafından spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla yapılan bu piyasa müdahaleleri ile 2023 yılında yaklaşık 64 bin ton, 2024 yılında ise yaklaşık 100 bin ton kırmızı et piyasaya arz edildi.” diye konuştu.
Kurumun bilançolarına ilişkin de bilgi veren Daloğlu, "2022 yılında 706 milyon TL zarar oluşmuşken 2023 yılında 550 milyon TL kâr, 2024 yılında ise 11 milyar TL kâr gerçekleşmiştir. Bunun yanı sıra 2024 yılı ocak ayı itibarıyla tüm banka kredileri ödenmiş olup sonrasında herhangi bir banka kredisi kullanılmamıştır" ifadelerini kullandı.
Daloğlu, Et ve Süt Kurumu'nun 2022 yılında 706 milyon TL zarar oluştuğunu, 2023 yılında 550 milyon TL kâr elde edildiği ve 2024 yılında 11 milyar TL kâr gerçekleştiğini aktardı. Daloğlu, 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla tüm banka kredilerinin ödendiğini sonrasında herhangi bir banka kredisi kullanılmadığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na 2024 yılında yaklaşık 5 milyar TL, 2025 yılında da 8,5 milyar TL olmak üzere toplam 13,5 milyar TL kurumlar vergisi, temettü ve gelir vergisi ödemesi yapıldığını kaydeden Daloğlu, şöyle konuştu:
"ESK piyasa müdahale yetkisi kapsamında, 2023 yılında piyasadaki fiyat hareketliliğini dengelemek amacıyla kesimlik sığır ile sığır karkas ithalatına başlamıştır. Kurumumuz tarafından spekülatif fiyat artışlarını önlemek amacıyla yapılan bu piyasa müdahaleleri ile 2023 yılında yaklaşık 64 bin ton, 2024 yılında ise yaklaşık 100 bin ton kırmızı et piyasaya arz edilmiş olup piyasa ihtiyaçları doğrultusunda et arzı devam etmektedir.
Ayrıca üreticilerimize besilik materyal temin etmek ve planlı üretimi sağlamak amacıyla 2024 ve 2025 yılı besilik büyükbaş hayvan ithalatı yetkisi Bakanlığımız tarafından Et ve Süt Kurumu’na verilmiştir. Aylara ve bölgelere göre planlaması yapılan besilik büyükbaş hayvan ithalatı kapsamında 2024 yılında 11 bin 131 ayrı üreticiye 545 bin baş hayvan teslim edilmiş olup 2025 yılı için besilik hayvan tedariki devam etmektedir.
ESK regülasyon faaliyetleri kapsamında ithal ettiği canlı hayvan ve karkas etleri, daha geniş tüketici kitlesine daha hızlı ve uygun fiyata ulaştırabilmek amacıyla; Kurum satış mağazalarının yanı sıra Kurumumuz tarafından belirlenen kriterlere sahip, taahhüt ettikleri fiyattan ve koşullarda satmak şartıyla, Ankara ve İstanbul ilinde bulunan PERDER üyesi zincir marketler, ülke genelindeki Tarım Kredi Kooperatifleri satış mağazaları, Türk Tarım A.Ş, et sanayicileri, YESİDEF'e üye yemek şirketleri ve kasaplara et tedarik etmektedir.”
"Süt üreticilerine 2016 yılından 2024 yılına kadar 1,7 milyar TL ödeme yapıldı"
Et ve Süt Kurumu, et piyasasının yanı sıra 2016 yılından itibaren süt piyasası regülasyon faaliyetlerini de yürütmektedir. ESK, sektörde oluşan arz fazlası sütten üretilen yağsız süt tozunu, süt üreticisi birlikleriyle yapılan sözleşmeler yoluyla Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyattan satın alarak süt piyasasını regüle etmektedir. Bu faaliyetler kapsamında üreticilerimize 2016 yılından 2024 yılına kadar 1,7 milyar TL ödeme yapılmıştır. 2024 yılında arz fazlası 54 bin ton çiğ süt, 2025 yılında da nisan ayı sonu itibari ile yaklaşık 200 bin ton çiğ süt üreticilerimizden alınarak süt tozu, krema ve tereyağı üretilmiştir. Süt piyasası regülasyon faaliyetleri piyasa ihtiyaçları doğrultusunda devam etmektedir.
Devletin genel hayvancılık politikası çerçevesinde, hayvancılık sektöründe düzenleyici ve destekleyici bir rol üstlenmesini temin etmek, kârlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda kamu yararını da gözeterek faaliyetlerini sürdüren Et ve Süt Kurumu, ülkemizin hayvancılık potansiyelini geliştirmeyi hedefleyen bir anlayışla yeni projeler oluşturmaya karalılıkla devam etmektedir."
Komisyon üyelerinin görüş, öneri ve sorularının ardından 2021-2022 yıllarına ilişkin hesapları ibra edildi.