İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

TARIM VE ORMAN BAKANI İBRAHİM YUMAKLI "G20 TARIM BAKANLARI ZİRVESİ"NDEN SESLENDİ 14 Eylül 2024

“GAZZE'DE FİLİSTİNLİLERE UYGULANAN KATLİAM, MİLYONLARCA İNSANIN KABUL EDİLEMEZ BİR ŞEKİLDE GIDA VE SUYA ERİŞİMİNİ ENGELLİYOR."

“NEREDEYSE BİR YILDIR DEVAM EDEN BU ZİHİNSEL TUTULMANIN, İNSANLIK ADINA SONA ERMESİ GEREKİYOR."

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Mato Grosso eyaletinin başkenti Cuiaba'da düzenlenen G20 Tarım Bakanları zirvesine katıldı.

Açılış oturumunun ardından Bakanlar, günün anısına fidan dikti.

“SUYU MERKEZE ALIYORUZ"

Genel Müdürümüz Mustafa Kayhan ve Bakanlık bürokratlarının katıldığı zirvede, Bakanlar Toplantısı Birinci Oturumu'nda konuşan Bakan Yumaklı, son yıllardaki gelişmelerin, dayanıklı ve sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerine ilişkin sorumluluklarının her zamankinden daha da önemli olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Toprak, su ve gıdanın ulusal politikaları ve küresel ilişkileri belirleyen stratejik unsurlar olduğunu aktaran Bakan Yumaklı, “İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin yanı sıra, Kovid-19 gibi krizler ve bölgesel çatışmalar giderek tüm dünyayı etkilemekte ve küresel gıda güvenliğini tehdit etmektedir. Bu bize barış ve güvenlik ile tarımın sürdürülebilirliği arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ancak su olmadan tarımın 'sürdürülebilirliğini' sağlayamayız. Bu nedenle biz suyu tarım politikalarımızın merkezine koyuyoruz." diye konuştu.

HEDEF GIDA TEDARİK GÜVENLİĞİNİ GARANTİ ALTINA ALMAK

Tüm dünya olarak bir geçiş döneminde olunduğunu, bunu da “Yeni Normal" olarak adlandırdıklarını belirten Yumaklı, şöyle konuştu:

“Bu 'Yeni Normal'e uyum sağlayabilmek amacıyla, etkili arazi kullanımı, su yönetimi ve üretim planlaması için yeni stratejiler oluşturmaktayız.

Şimdi neyi, nerede ve ne kadar üreteceğimizi planlayacağız. Bu yıl itibarıyla planlı üretim uygulamalarını hayata geçireceğiz. Su merkezli tarımsal üretim planlamasıyla en uygun yerde stratejik ürünler üreterek tarımsal verimliliği artırmayı hedeflemekteyiz. Tüm bu politikalarla gıda tedarik güvenliğimizi garanti altına almayı ve üreticilerimizin hasat döneminde pazarlama sorunlarıyla karşılaşmasını engellemeyi amaçlıyoruz."

“GAZZE'DE FİLİSTİNLİLERE UYGULANAN KATLİAM, MİLYONLARCA İNSANIN GIDA VE SUYA ERİŞİMİNİ ENGELLİYOR"

Bakan Yumaklı, "Sıfır Açlık" için birlikte çalışılması gerektiğine vurgu yaparak, şunları ifade etti:

“Yiyecek temel bir insan hakkı olmasına rağmen 800 milyondan fazla insan bu hakka erişemiyor.

Bu noktada, yaklaşık 500 bin kişinin gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalmasına neden olan Gazze'deki katliama dikkatinizi çekmek istiyorum. Gazze'de Filistinlilere uygulanan katliam, milyonlarca insanın kabul edilemez bir şekilde gıda ve suya erişimini engelliyor.

Neredeyse bir yıldır devam eden bu zihinsel tutulmanın, insanlık adına sona ermesi gerekiyor.

Gazze'de olduğu gibi, yetersiz hasat veya kıtlığa neden olan doğal afetler gibi farklı sebeplerle kronik açlık çeken birçok bölge var.

Bu noktada, gıda ticaretinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Uluslararası ticaretin gıda güvenliği ve beslenme üzerindeki rolü, gıda bulunabilirliğini ve gıda güvenliğinin istikrarını doğrudan etkileyecek hassas bir konudur.

Ticaret, gıdanın daha bol olduğu bölgelerden ihtiyacı olan bölgelere gıda aktararak bu açığı kapatabilir."

“SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK OLASILIK DEĞİL, GEREKLİLİK"

Türkiye'nin küresel ticaret ağlarına giderek daha fazla entegre olduğuna işaret eden Bakan Yumaklı, “Türkiye olarak, sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırmanın önemini kabul ediyoruz. Bu yaklaşım yalnızca fayda sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda iklim değişikliğini ele almak ve gıda sistemlerinin uzun vadeli dayanıklılığını sağlamak için küresel çabalarla da uyumlu olacaktır." dedi.

Sürdürülebilir geleceğin sadece bir olasılık değil, gereklilik olduğunun altını çizen Yumaklı, tüm dünyanın kendisini çevresel olarak güvenli, gıda açısından yeterli ve iklim değişikliğine dayanıklı bir dünyaya adaması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.

İKİLİ GÖRÜŞMELER

Bakan Yumaklı, zirve kapsamında bazı ülkelerin tarım bakanlarıyla da buluştu.

Toplantıya ev sahipliği yapan Brezilya'nın Tarım ve Balıkçılık Bakanı Carlos Favaro ile ikili görüşme gerçekleştiren Yumaklı, yine Brezilya'nın Tarımsal Kalkınma ve Aile Çiftçiliği Bakanı Paulo Teixeira ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Bakan Yardımcısı Edipo Cruz ile de bir araya geldi.

Ardından zirveye katılan Azerbaycan Tarım Bakanı Majnun Mammadov, Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı Abdulrahman Al Fadley, İspanya Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanı Luis Planas, Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakan Yardımcısı Xochitl Toores Small, Rusya Tarım Bakan Yardımcısı Sergey Levin ile de görüştü.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Brezilya'nın​ Mato Grosso eyaletinin başkenti Cuiaba'da düzenlenen G20 Tarım Bakanları zirvesinin ikinci gününde düzenlenen Bakanlar Toplantısı İkinci Oturumunda konuştu. Bakan Yumaklı burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kırsal kalkınma hamleleri ile tarımda gençlere ve kadınlara yönelik uygulanan pozitif ayrımcılıktan bahsetti.

Ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, Birleşmiş Milletlerin 2030 “sürdürülebilir kalkınma hedefleri" doğrultusunda tarımsal üretim ve gıda sistemlerinde 4 önemli başlığın olduğunu belirtti.

“GIDA ARZ GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ BİR KONU BAŞLIĞI OLARAK KALMAYA DEVAM EDECEK"

Bunları sürdürülebilir gıda sistemlerinin oluşturulması, uluslararası ticaretin gıda sistemlerine olan pozitif etkisinin artırılması, sürdürülebilir bir gıda üretimi için aile çiftçiliğinin önemi ve su ürünleri ve su ürünleri yetiştiriciliğinin dünya ticaretine entegrasyonu olarak sıralayan Bakan Yumaklı, bu konularla ilgili olarak 2 günlük zirve boyunca G20'ye üye ülkelerin tarım bakanları ve uluslararası kuruluşların temsilcileriyle verimli görüşmeler gerçekleştirildiğini ifade etti.

Sadece bunların değil çeşitli alt başlıkların da değerlendirildiğini aktaran Yumaklı, “Elbette bu konuların büyük bir kısmının bizim hükümet programlarımızın içerisinde bulunması, hatta bunların birçoğunun bakanlığımızın vizyon ve eylem planlarında yer alıyor olması bizim gündeme ne kadar entegre olduğumuzun teyidi durumunda." dedi.

Türkiye olarak başta kendi ülkelerinde tarımsal üretimin artırılması, verimli ve kaliteli üretim uygulamalarının daha da yaygınlaşması için çalıştıklarını belirten Yumaklı: “Ayrıca diğer yönüyle de özellikle gıda arz güvenliğinin garanti altına alınması ve daha sonrasında da ihtiyacı olan ülkelere ülkemizin üretim avantajlarını da kullanarak bunların ihraç edilmesi konusu bizim açımızdan bundan sonraki dönemde de önemli konu başlıkları olarak kalmaya devam edecek" diye konuştu.

Uluslararası raporlara göre dünyada 800 milyonun üzerinde insanın gıdaya ulaşımı konusunda sıkıntı yaşandığının altını çizen Yumaklı, zirvede bu konunun çözümü için tüm ülkelerin mutabakat sağladığını da ifade etti.

“DÜNYANIN GÜNDEMİNDE OLAN KONULARLA İLGİLİ ÜLKEMİZ CİDDİ MESAFE KAT ETMİŞ DURUMDA"

Zirvede su kaynaklarının azaldığı ve buna yönelik atılması gereken adımların da konuşulduğunu dile getiren Yumaklı, şunları kaydetti:

“Biz de 2 yıldır kendi kamuoyumuza anlatıyoruz ve bu konuda alınması gereken tedbirleri ve hükümet olarak neler yaptığımızı, neler yapmamız gerektiğini de söylüyoruz. Bütün dünya ülkelerinde gündeminde bu konu elbette tarımsal üretimin en önemli faktörlerden birisi. Ülkemiz dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinin gündeminde olan bu konuyla çok etkin bir şekilde müdahil olma, bununla ilgili eylem planları belirleme ve bunları uygulama konusunda çok ciddi bir mesafe kat etmiş durumda. Herhangi bir rehavete kapılmadan bunları ülkemize uygulamaya devam edeceğiz."

“ÜLKEMİZİN TARIMSAL ÜRETİM KONUSUNDA ÇOK CİDDİ AVANTAJI VAR"

Zirve kapsamında birçok ülkenin bakanıyla da ikili görüşme yaptığına işaret eden Yumaklı, bu görüşmeler sonucunda iş birliklerinin de artacağını söyledi.

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin tarımsal üretim konusundaki avantajlarının ve gücünün diğer ülkelerin dikkatini çektiğine işaret ederek, “Hep vurguladığımız gibi ülkemizin tarımsal üretim konusunda çok ciddi avantajları var. Biz bu avantajları ülkemiz lehine çevirmek ve ülkemiz lehine kullanmak adına iletişimimize ülkelerle iş birliklerimize devam edeceğiz." dedi.

“TARIMSAL ÜRETİMDE EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDEMİZ GENÇLER VE KADINLAR"

Zirvedeki tüm ülkeler nüfuslarının yaşlandığından bahsettiğini ve yaşlanan nüfusun ilk olarak tarım kesiminden başladığını dile getirdiğini belirten Yumaklı, “Aynı konular bizde de geçerli. Herkesin burada yine ortak mutabakata ulaştığı konu gençlerin ve kadınların mutlaka tarımsal üretimin içerisinde kalmasıydı." diye konuştu.

Türkiye'nin de bu konuda başta son zamanlarda atılan adımlar olmak üzere çok ciddi adımlar attığını vurgulayan Bakan Yumaklı, “Bu konuyu sürekli gündemde tutuyoruz ve gündemde tutmaya devam edeceğiz. Çünkü gıda arz güvenliğinin en önemli unsuru mutlaka ama mutlaka gençlerin ve kadınların tarımsal üretimin içerisinde kalmasıdır. Bu konuda bizler gerek üretim planlaması gerekse yol haritalarımızla buna ilişkin bütün eylemlerimizi belirleyip kamuoyumuza anlattık. Bundan sonra da en önemli gündem maddemiz olacak"