İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

ESK Genel Müdürü Kayhan "Amacımız Besicilerimizi Aracılardan Kurtarmak" 02 Aralık 2022

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Kırşehir'de düzenlenen Sözleşmeli Besicilik Tanıtım Programına katıldı.

Kırşehir Ticaret Borsası ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Kırşehir'de Sözleşmeli Besicilik" programına, Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, Genel Müdürümüz Mustafa Kayhan, Kırşehir Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, Yozgat Et Kombinası Müdürü Harun Pehluvan ve sektör temsilcileri katıldı.

"Kırşehir'de Sözleşmeli Besicilik" programında konuşan Kayhan, Sözleşmeli Besicilik modelinin alıcı ile satıcıyı bir araya getirdiğini, aracıları ortadan kaldırdığını söyledi.  Sözleşmeli Besicilik modelinin ülkemizdeki sözleşmeli üretim politikalarına öncülük edeceğine inandıklarını belirten ESK Genel Müdürü Kayhan,  "Et ve Süt Kurumu olarak yeni bir model oluşturuyoruz, hedefimiz bu. Bu modelde, sözleşmeyi imzalayan üretici ve Et ve Süt Kurumu. Dolayısıyla üretici besleyecek, kesim olgunluğa geldiğinde Kurumumuza verecek, bizde perakende grubuna veya kendi tedarikçilerimize veya mamulde kullanmış olacağız." şeklinde konuştu.

Projenin üreticilere mutlak kârlılık sağlayacağının altını çizen ESK Genel Müdürü Kayhan, "Sözleşmeli Besicilik Projemiz ile alım ve fiyat garantisi sunduğumuz besicilerimiz güvenle hayvancılık yapacak, projemiz ile mutlak kârlılık sağlayacağız. Ayrıca Sözleşmeli Besicilik yapan üreticilerimize vereceğimiz, kilogram başına 2,5 TL ile 5 TL arasındaki verimlilik primleri ile ülkemiz hayvancığında verimlilik artışına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu tamamen destekleme bütçesinden yapılan bir sübvansiyondur. Tarım Bakanlığımızın destek bütçesi ve Cumhurbaşkanımızın kararnamesi ile 5 yıl devam edecek bir projedir. Bu proje ile üretici önceden kendi girdilerini tedarik edecek. Finans ihtiyacını giderecek, pazar garantisi bulacak. Dolayısıyla bizde Kurum olarak arzı planlayacağız. Projenin hedefi bu şekilde ve proje hayvancılık sektörü için çok kıymetlidir." dedi.

İllerdeki anlaşmalı kesimhanelerin sayısını arttıracaklarını kaydeden Kayhan, şöyle konuştu:

“Biliyorsunuz Et ve Süt Kurumu daha önce kesimhanesi olmayan illerde bir kesimhane ile sözleşme imzalayarak kesim hizmeti alıyordu. İnşallah yılbaşından sonra, belirlediğimiz şartlarda ve fiyatlarda sözleşme imzalayacak olan her ilde birden fazla kesimhane ile hizmet verebileceğiz. Bir fiyat oluşturacağız. Hizmet alım standardımızı deklare edeceğiz. Üreticimizin tercih edeceği kesimhane neresiyse orada da hizmeti sağlamış olacağız. Ayrıca yine üreticilerimize destek olmak adına  kesime yakın bir zamanda nakit sıkıntısı olanlara da Kurumun bütçesinden avans da tahsis etmiş olacağız.”

‘VERİME DAYALI PRİM GETİRİYORUZ’

Gelişmiş ülkelerdeki gibi bir model inşa edeceklerini söyleyen Kayhan, “Biz üreticimizin hangi şartlarda üretim yaptığını dikkate alarak onun refahını da gözeterek buna bir fiyat garanti edeceğiz. Aynı zamanda verime dayalı bir prim getiriyoruz. Burada hayvan mevcudumuzu en ideal bir şekilde değerlendirmek için bizim verimi güçlendirmemiz lazım. 200 kilonun altındaki karkasa herhangi bir prim vermiyoruz. 250 kilograma kadar olana 2,5 TL, 250 kilo ile 300 kilo arası 3,5 TL, 301 kilogram üzerine de 5 TL vereceğiz. Kırşehir’de iyi bir üretim alışkanlığı, verime dayalı iyi bir performans var. Burada 350 kilogramın altında karkas bulamazsınız. Dolayısıyla Kırşehir’e 5 TL’den prim veriyoruz. Siz üretin devlet sizin yanınızda olacak.” ifadelerini kullandı

ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan ayrıca, Kırşehir programı kapsamında, Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara’yı ziyaret etti. Yozgat Et Kombinası Müdürü Harun Pehluvan'ın eşlik ettiği ziyarette, Kırşehir il ve ilçelerinde Et ve Süt Kurumunun sürdürdüğü çalışmalar ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Fi98orLWYAE3zhM

Genel Müdürümüz Mustafa Kayhan, Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen’i de ziyaret etti. Ziyaret kapsamında Kırşehir’de gelişen hayvancılık faaliyetleri ve Sözleşmeli Besicilik Projesi hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

WhatsApp Image 2022 12 02 at 16.43.56

 

WhatsApp Image 2022 12 02 at 16.18.25