İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

BAKANIMIZ YOZGAT KOMBİNAMIZDA İNCELEMELERDE BULUNDU 12 Kasım 2022

Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci, Et ve Süt Kurumu Yozgat Et Kombinasını ziyaret ederek Süt İşleme Tesisimizde incelemelerde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, ‘Türkiye Yüzyılı Vizyonu, 2023’e Doğru Şehir Buluşmaları' programı kapsamında Et ve Süt Kurumu Yozgat Et Kombinası ve Süt İşleme Tesisinde incelemelerde bulundu. Bakanımız, Kombinamız ziyaretinde tesisteki çalışmalarla ilgili Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Yozgat Et Kombina Müdürü Harun Pehluvan ve Süt  İşletme Müdürü Akif Başol’dan bilgi aldı.

Süt İşleme Tesisinde seri üretime başlanan kaşar peyniri, beyaz peynir ve lor peyniri üretim proseslerini gezen Bakan Kirişci’ye, eşi Hanife Kirişci, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Yozgat Valisi Ziya Polat, Yozgat Milletvekili Av. Yusuf Başer, Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, Sivas Milletvekili Semiha Ekinci, Kayseri Milletvekili Hülya Nergis ve Bakanlık bürokratları eşlik etti.

Ziyaretinde Bakan Kirişci, Yozgat ilinin hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahip olduğunu ve Yozgat Kombinasının süt üretim faaliyetlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İncelemelerin ardından Bakan Kirişci ve beraberindeki heyet hatıra fotoğrafı çektirdi.

Et ve Süt Kurumu Yozgat tesislerini incelemeleri sonrası Bakan Kirişci, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"TAHIL KORİDORU İNSANLIK KORİDORUDUR”

Tahıl koridorunun bir insanlık koridoru olduğunu belirten Bakan Kirişci, “Koridorun açılmasından her ne kadar daha çok Avrupa ülkeleri yararlansa da bu durum bütün dünyayı sevindirmiş ve Türkiye’nin itibarını artırmıştır. Bugüne kadar bu koridor üzerinden sevk edilen 10 milyon ton tahılın yüzde 60’ı Avrupa’ya, yüzde 27’si Asya’ya, yüzde 13’ü Afrika ülkelerine gitmiştir. Türkiye olarak tahıl sevkiyatından en az gelişmiş ülkelerin daha fazla yararlanması üzerinde özellikle durmaktayız. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız, yapılacak G-20 Zirvesi’nde konuyu gündeme getirecek. Ticaret Bakanlığımızla da müşterek olarak yürüteceğimiz yeni bir çalışmanın içindeyiz. Rusya’dan alınacak bedelsiz buğdayı, işlendikten sonra az gelişmiş ülkelere bedelsiz vermeyi hedefliyoruz. Bizler bu süreçlerde milletimize ve devletimize yakışanı yaptık, yapıyoruz. İnsani yardım alanında bugün milli gelire oranla en fazla yardım yapan ülkeyiz. Dünya sıralamasında birinciyiz. Bu bizim için bir şereftir.” şeklinde konuştu.

“44,7 MİLYAR DOLARLIK TARIMSAL HASILASIYLA AVRUPA’DA BİRİNCİ SIRADAYIZ”

Tarımın her ülke için stratejik öneme sahip olduğuna değinen Bakan Kirişci, “Tarımda güçlü olmadan gücümüzü gerçek anlamıyla ortaya koyamayacağımızı biliyoruz. Gıda, dolayısıyla tarım her ülke için stratejik bir sektör olmaya devam etmektedir. Bunun için tarımın bir milli güvenlik meselesi olduğunu biliyor ve tarım politikalarımızla bu yönde gereken adımları atıyoruz. Son 20 yılda bitkisel üretim miktarımız yüzde 21 artarak 2021’de 118,4 milyon tona ulaşmıştır. 2002 yılında 25,1 milyar dolar olan Tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasılamız 2021 yılında yüzde 8,1 artışla 44,7 milyar dolara yükseldi. Ülkemiz, 2021 yılındaki toplam 44,7 milyar dolarlık tarımsal hasılasıyla Avrupa’da birinci sıradadır.” ifadelerine yer verdi.

“SON 20 YILDA BÜYÜKBAŞ HAYVAN MEVCUDU YÜZDE 81 ARTMIŞTIR"

Bitkisel üretimin bu yıl geçen seneye göre yüzde 8 artarak 127 milyon tonu aşmasını beklediklerini de ifade eden Bakan Kirişci, “Bu da bitkisel üretim toplamında ülkemiz için inşallah tarihi bir rekor olacak. Hayvancılığa gelince son 20 yılda büyükbaş hayvan mevcudumuz yüzde 81 (80,8), küçükbaş yüzde 83,4, kanatlı sayımız yüzde 58,6 oranında artmıştır. 25 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatımız ile bugün net ihracatçı bir konumdayız. Son 20 yılda tohumluk üretimimiz 9 kat, tohum ihracatımız 12,6 kat artmış durumda. Tohum dış ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranı 2002’de yüzde 31 iken, 2021 yılında yüzde 94’e yükseltilmiştir. Milli tarım yani bağımsızlık vizyonu işte budur.” dedi.