Erzurum Kombina Müdürlüğü

Günlük Kesim Kapasitesi: 200 Büyükbaş - 1490 Küçükbaş
Hinterlant Alanı: Ardahan, Artvin, Bayburt, Erzincan, Gümüşhane, Kars, Rize ve Trabzon illerindeki besicilerden alınan sığır ve koyunlar, kombinada kesilerek, karkas ve kemiksiz et olarak değerlendirilmekte ve tüketiciye ulaştırılmaktadır.
Depolama Kapasitesi: 707 ton
2021 yılı içinde; 625.000 kg gövde eti besicilerden satın alınmıştır. Erzurum Et Kombinası yaklaşık 1 milyon 500 bin kg et üretimi, 3 milyon 100 bin kg şarküteri üretimi gerçekleştirmiş ve tüketiciyle buluşturmuştur.
Et ve Balık Kurumu Erzurum Kombinası, Cumhuriyet tarihinin ilk modern mezbahası ve Kurumun İlk Kombinası olarak 1953 yılında hizmete açılmıştır. Kombinanın faaliyete geçmesi ile birlikte besi sığırcılığının ilk adımı da Erzurum’da atılmıştır.
Bundan tam 70 yıl önce Erzurum’da gerçekleştirilen bu yatırım hayvancılık potansiyeli yüksek olan bölgede, hayvan sağlığı, refahı, ıslahı ve besiciliğin gelişmesi için bir kilometre taşı olmuştur.

“Çiftlikten Sofraya Güvenle”, kalite ve lezzete vurulan sağlık damgası hedefleri doğrultusunda Erzurum Kombinası, veteriner hekimler kontrolünde kıyma, kuşbaşı, biftek, pirzola gibi et ürünleri, ayrıca sucuk, sosis, salam, pastırma, kavurma ve köfte gibi 25 çeşit şarküteri ürünü üretmekte, toptan ve perakende olarak kaliteli ve ekonomik bir şekilde tüketicilere ulaştırmaktadır.
707 ton depolama kapasitesi, günlük 1490 küçükbaş, 200 büyükbaş kesim kapasitesine sahip olan Erzurum Kombinası, modern tesislerinde hijyenik koşullarında işlenen ve üretilen güvenli ve kaliteli ürün çeşidi ile bölge üreticilerine, sanayicilerine ve tüm tüketicilere yarım asrı aşkın bir süredir hizmet etmektedir.
2021 yılında bölge üreticilerinden 625.000 kg gövde eti alınmış, son bir yılda 1 milyon 500 bin kg eti, 3 milyon 100 bin kg şarküteri üretimi gerçekleştirmiştir. Erzurum şehir merkezinde bulunan kombinamız 2017 yılında yeni yerleşkesinde kurulan modern entegre üretim tesisi ile bölge ve ülkemiz tarımına hizmete devam edecektir.
2022 yılında Erzurum Ticaret Borsası “Ekonomiye Değer Katanlar” ödülüne layık görülen Erzurum Kombinamızla nice 70 yıllara...
İsmail ATASEVER Kimdir?
İsmail Atasever, 1973 yılında Erzurum İli Pasinler ilçesinde dünyaya geldi. Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesinden 1996 yılında mezun oldu. 2006 yılında Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Yüksek Lisans yaparak “Besin Hijyeni ve Teknolojisi Uzmanı” oldu. 1997-2001 yılları arasında özel sektörde veteriner hekimlik ve yöneticilik yaptı.2001-2008 yılları arasında Et ve Balık Kurumu Erzurum Kombinasında Veteriner Hekim ve Sağlık Kalite Kontrol ve Laboratuvar Şefi olarak görev yaptı. 2008 yılında Erzurum Kombina Müdürü olarak atanan İsmail Atasever hâlen bu görevi yürütmektedir. İsmail Atasever evli ve üç çocuk babasıdır.
ERZURUM KOMBİNA MÜDÜRÜ İSMAİL ATASEVER’İN KALEMİNDEN;

Tandırında tezek yakar Erzurum,
Buz tutar yiğitlerinin bıyığı
Ve geceleyin karlı ovada
Kaskatı katılaşmış, donmuş görürsün karanlığı.”
dizeleriyle anlatır Nazım Hikmet, Erzurum’u, kışını, ovasını ve dadaşını.
Tarihin nabzını tutan, iki binin üzerinde rakıma sahip Anadolu’nun tavanı yaylalarıyla dadaşlar diyarı Erzurum, Büyük Selçuklu Hükümdarı Sultan Melik Şah zamanından beri, o ilk kimliğini asla değiştirmemiş, tarihîn içinde oluşturduğu kültürü bu güne taşımıştır.
Zorlu kış şartlarında köylünün ve üreticinin pazarı olmuş, besicilikte ve hayvancılıkta lokomotif görevi üstlenmiş Et ve Süt Kurumu, eski adıyla Et ve Balık Kurumu Erzurum Kombinası Cumhuriyet tarihinin ilk modern mezbahası ve Kurumun İlk Kombinası olması hasebiyle de 1952’den bugüne bölge hayvancılığı ve besiciliğin nabzını tutmuştur.
Bölgede halk tarafından hep “Kombina” diye isimlendirilmiş, olduğu mahalleye muhite ismini vermiş, bir işletmenin çok ötesinde kadim bir yer tutan Erzurum Kombinası şehirde büyük bir iz bırakmıştır. Ya insanlar burada çalışmışlar ya da çevrelerinden birilerinin çalıştığı şehrin ilk fabrikalarından biri olmuş, bölge insanının yolu bir şekilde kombinadan geçmiştir. Köylü Mehmet amca, evinin iaşesini, kızının çeyizini, tahsile gönderdiği oğlunun masraflarını, beslediği tosununa, ineğine bağlamış ve kombina çeyizlerde nakış, kalemlerde ilim olmuş, bir kültür bir kimlik olmuştur.
Etin endüstriye dönüştüğü yolculuğun ilk çıkış noktası olan Erzurum Kombinası, yetiştirdiği insan kaynakları ile kuruma ve sektöre adeta bir sanayi mektebi olmuştur.
Şehrin sembolü olan Türklerin “Çift Başlı Kartalı” sihirli bir güç gibi hem şehrin hem de kombinanın eski kimliğini korumuş, geçmişten aldığı mirası, yenilenen teknolojisi ve makine parkıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en modern Et Entegre Tesisi olarak bölge hayvancılığına ve üretimine katkısı ile geleceğe umut olmuştur.