İçeriğe Atla Menüye Atla
Et ve Süt Kurumu

Kurban'da Kızılay Modeli Et ve Süt Kurumu ile Gerçekleşiyor

01 Temmuz 2022

Kurban Organizasyonu her yıl olduğu gibi bu Kurban Bayramı'nda da Kurban'da Kızılay Modeli

Et ve Süt Kurumu iş birliği ile gerçekleşiyor.

Kızılay ve Et ve Süt Kurumu arasında Kurban Bayramı’nda hazırlanan kurbanlıkların tedariki, kesimi, parçalanması ve ambalajlanmasına ilişkin bir protokol imzaladı.  Protokol çerçevesinde Kızılay’a yapılan kurban bağışları Et ve Süt Kurumu tarafından temin edilerek konservelenip, Kızılay tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Yaklaşık 4 milyon ihtiyaç sahibi insana kurban bereketini taşımayı hedefleyen Kızılay, 800 gramlık yaklaşık 700 bin adet konserveyi de insanlara ulaştırmayı planlıyor.

Tanıtım toplantısında Genel Müdürümüz Mustafa Kayhan, Türk Kızılay Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Genel Müdür Dr. İbrahim Altan, Et ve Süt Kurumu Alım ve Üretim Daire Başkanı İbrahim Sarıtosun ve Sincan Kombina Müdürü V. Abdulkadir Bayar kurban organizasyonunu anlattı.

Et ve Süt Kurumu tesislerinde 6.000 adet büyükbaş kurbanlık kesilerek, Kombinalarımızda işlenip konserve haline getirilecek ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan toplantıda yaptığı açıklamada, “Et ve Süt Kurumu ile Türk Kızılay’ı arasında kurbanlık tedariki, kesimi, parçalanması ve ambalajlanması hizmetlerini kapsayan bir protokol imzalanmıştır.

2022 Kurban Bayramında Türk Kızılay’ımızın ihtiyaç duyduğu miktarda kurbanlık temin edilmiş ve tesislerimizde, veteriner hekimlerimiz kontrolünde İslami usullere uygun bir şekilde kesilecektir. Bayram süresi boyunca taze et şeklinde 5’er kilo paketler halinde teslim edilecektir.  Bununla beraber bir kısım etler de kombinalarımızda hijyenik şartlarda ve son teknolojik imkânlarla konserve hâline getirilecektir. Protokol kapsamında bu sene yaklaşık 700 bin adet konserve üretimimiz 800 gramlık kutularda ve ayrıca et suyu da konserveler şeklinde hazırlanarak Kızılay’ımıza teslim edilecektir.” diye konuştu.

ESK Genel Müdürü Kayhan, “Hizmetimiz çiftlikte başlıyor. 2 ay öncesinden yaptığımız protokol gereği kendi çiftçilerimizin yetiştirdiği hayvanları, yerinde sağlık kontrolü yaparak onlardan satın alıyoruz. 2 ay boyunca bizim için besliyorlar. Bu süreçte hayvan sağlığı boyutuyla her yönüyle muayenelerini yapıyoruz. Kulak küpe numaralarını sistem teyit ediyoruz ve periyodik aralıklarla sağlık muayenelerini yapıyoruz. Bir diğer kriterimizde teknik kriter, o da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği kurban vasfını taşıması gereken hayvanları seçiyoruz. Bunları Türk Kızılay’ı için çiftlikteki süreci beraber yönetiyoruz.” dedi.

Çıkarılan ürünlerin Türk Gıda Kodeksi ve Mevzuatı’na uygun olarak yapıldığını belirten Kayhan şu ifadelere yer verdi:

“Taze et standardında koruyan Türk Gıda Kodeksi’ne ve Mevzuatı’na uygun son teknolojik imkânlarla hazırlanıyor ve vatandaşlarımızın sofrasına güvenle arz ediyoruz. Sofraya kadarki bütün süreç gıda mevzuatlarımız çerçevesinde veteriner hekimlerimiz kontrolünde yapılıyor. Kesim öncesi tekrar bir veteriner hekim muayenesi yapılıyor ve kesim sonrası da et muayenesi yapılıyor. Kesinlikle sağlığı tehdit eden bir hiçbir unsur tolere edilmiyor.”

 “Bu sene de 42 bin hisse keseceğiz”

Tanıtım programında konuşan Kızılay Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, “Kurban konserveleri bizim Kızılay modelimizde 2007 yılından bu yana devam ediyor ve daha uzun süreli daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşmak adına büyük bir imkân sağlıyor. Bu süreci Et ve Süt Kurumumuz ile birlikte yürütüyoruz. Et ve Süt Kurumunun Sincan et kombinasındayız bugün. Hijyenik modern tesislerinde yapılan bir uygulama aslında. Bu sene de 42 bin hisse keseceğiz ülke genelinde. 6 bin büyükbaş hayvan Et ve Süt Kurumunun 8 ayrı ildeki kombinalarında kesimi gerçekleşecek. Daha sonra 4 farklı şehirde parçalama işlemi yapılacak ve Sakarya’da paketlemeye gidecek." diye konuştu.

Kurban kesim işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiğini de aktaran Yılmaz, “Et ve kemikler birbirinden ayrılıyor ve parçalama işlemleri gerçekleştiriliyor. Bu ayrım sırasında etlerin bir kısmı kıyma, bir kısmı parça et yani kuşbaşı olacak şekilde ayrılıyor. Sonrasında bu tesiste önce kaynama kazanlarında yarım saat ön haşlama, arkasından belli bir miktar doldurma her biri 800 gramlık paketlerin içinde standart bir şekilde ayarlanıyor. Paketin içerisinde yüzde 70 et, yüzde 20 et suyu ve yüzde 10 yağ gibi çok standart bir şekilde hazırlanıyor ve kapakları kapatıldıktan sonra 2 buçuk saat çok yüksek ısıda sterilize ediliyor. Bu işlem konservelerin en az 2 buçuk sene raf ömrü olmasını sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Son olarak kurban bağışlarının nasıl yapılacağı hakkında bilgi veren Yılmaz, şunları söyledi:

“Bağış yapmanın yolları çeşitli, herkes kendine hangisi daha kolay geliyorsa onu kullanabilir. İnternet sitesinden vekâletini verip bağışını yapabilir ya da mobil aplikasyonu cep telefonuna indirebilir. İnternet bankacılığından yapabilir. Telefon tercih ediyorsa 168’i arayarak bu işlemi gerçekleştirebilir ya da şubelerimize giderek bağış işlemini gerçekleştirebilir. Yurt içi kurban bedelimiz 2 bin 475 TL olarak açıklanmış durumda. Kızılay olarak bu süreci çok önemli bir sorumluluk görüyoruz ve yaptığımız her türlü organizasyonda en başta hijyenik güvenliğe dikkat ediyoruz.”

Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan ise, “Gerek aşevimizde gerekse de olabilecek afetler için stok olarak saklıyoruz ve hızlı yemek yapımı için hemen konserveleri sevk ediyoruz. Afetten etkilenen vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Geçmiş olduğumuz iki yılda bu süreci işlettik. Afet olmasını kimse istemez ama afetler oluyor, bizler de tedbir olarak kurban etlerinden yapılan konserveleri afetlerde kullanıyoruz” diyerek, bağışçılardan kurban vekâletlerini en kısa sürede vermelerini istedi.

MİLAT 01.07.2022
KONYA'NIN SESİ 01.07.2022
DÜNYA 01.07.2022
İSTANBUL 01.07.2022
ADAPAZARI AKŞAM HABERLERİ 02.07.2022
KONYA YENİGÜN 02.07.2022
MARDİN İLETİŞİM 02.07.2022
YENİ KONYA 02.07.2022